„V těchto dnech se tři mláďata, která se narodila v průběhu února a března, začínají osamostatňovat, přibyla na váze a jsou konečně k vidění,“ zve do pavilonu zooložka Jitka Vokurková.

Pavilon netopýrů, který obývají kaloni z ostrova Rodriguez, prošel v uplynulých měsících svou obnovou. „Kaloni se co nevidět dočkají i noční oblohy. Čekání na ni si zpříjemňují odchovem mláďat,“ poznamenala mluvčí zoo Iveta Gronská.

Olomoucká zoo chová kaloně zlaté od roku 1999. Narodilo se prozatím 184 mláďat. „V pavilonu panuje obrácený světelný režim, což znamená, že se v něm přes den simuluje noc. Je to z toho důvodu, aby návštěvníci měli možnost spatřit kaloně aktivní. Večer se v pavilonu rozsvítí a kaloni se uchýlí k odpočinku,“ lákala za letouny mluvčí.

Kaloň rodriguezský je nazýván též kaloň zlatý, jedná se o obyvatele Starého světa, jeho původní domovinou je ostrov Rodriguez v Indickém oceánu, kde obývá tropické lesy.

„Kaloni hrají v ekosystémech velmi důležitou roli, protože pomáhají opylovat stromy a šířit jejich semena. Hlavní část jídelníčku zajišťuje ovoce, především sladké plody, nektar z tropických květin a u tohoto druhu i listí některých stromů a keřů,“ představovala mluvčí pozoruhodný druh savců.

Kaloni žijí v zajímavém společenském uspořádání harémového typu – samec s několika samicemi. „Sdružují se do menších kolonií, které společně během dne odpočívají v korunách stromů. Většinovou část dne tedy tráví odpočinkem na stromech, večer se vydávají hledat potravu,“ líčila Gronská.

Tělo kaloňů se velmi podobá tělu netopýrů, hlava však připomíná spíše liščí. Díky zadním končetinám se silnými drápy mohou odpočívat zavěšeni hlavou dolů, zabaleni do svých křídel. Ta mají rozpětí od 90 centimetrů - řadí se mezi středně velké kaloně. V orientaci jsou jim nápomocny velké oči, klasická echolokace jim oproti netopýrům schází.

„V zoo se kaloni většinou dožívají až o třetinu delšího věku než v přírodě, tedy až dvaceti let. Rekord drží kaloň, který dosáhl 31 let a 5 měsíců. Samička obvykle rodí jedno mládě, o nějž dva až tři měsíce pečuje,“ popisovala mluvčí zoo.

Převážně kvůli ničení přirozeného prostředí, kácení lesů, lovu pro maso, je dnes kaloň zapsán na seznamu ohrožených endemických druhů a zařazen do několika mezinárodních záchovných programů.

Všichni kaloni v zoologických zahradách jsou majetkem ostrova Mauricius a chovatelům jsou pouze zapůjčeni.