Budoucnost parkování v centru Olomouce zůstává s dlouhodobými otazníky. Město v současnosti uvažuje, že by řidiči mohli stát s vozy pod Palachovým náměstím v podzemních garážích.

Na poslední tiskové konferenci odkryli radní svůj návrh, dosud zde však nemají vyřešené vlastnické vztahy s Židovskou obcí, které pozemek vedle Terezské brány částečně patří. Městu navíc chybějí peníze a také investor, který by parkovací dům postavil.

Využití historicky významného místa na Palachově náměstí pro parkovací účely v rozsahu podzemních garáží je na začátku, ačkoli přípravy na tomto projektu trvají několik let. Nyní přišlo město s předběžným návrhem.

„Tato věc se řeší tak dvě tři volební období. S Židovskou obcí jednáme rok a půl. V tuto chvíli se snažíme připravit maximum informací pro budoucí možné rozhodování při uskutečnění podzemního parkoviště,“ sdělil olomoucký primátor Martin Novotný.

Podle něj prozatím město přichází s průběžnou zprávou, z které mimo jiné vyplývá, jak vše vyřešit po technické a ekonomické stránce. Také je jasné, že na tomto místě bude závažným tématem archeologický a geologický průzkum. Primátor upozornil, že se jedná pouze o jeden z možných návrhů.

Zatím tedy politikové nemají v rukou nic konkrétního.

Židovská obec: Odprodej nepřipadá v úvahu

A nevyřešenou zůstává také otázka týkající se majetkových vztahů. Židovská obec v Olomouci totiž s odprodejem své části náměstí rozhodně nesouhlasí.

„Odprodej nepřipadá v žádném případě v úvahu. Jednáme pouze o pronájmu,“ informoval Petr Papoušek, předseda Židovské obce.

Také naznačil, jaký mají záměr s místem, pokud se s městem nedohodnou.

Židovské obci patří úsek, kde již v současnosti funguje soukromé parkoviště na základě pronájmu.

„Pokud bychom se s městem nedohodli, zvažujeme, že bychom zde přeměnili stávající zázemí v moderní automatizované parkování,“ popsal Papoušek.

Město nemá peníze, které by do projektu podzemního parkování vložilo.

„V tuto chvíli je to tak, že investorů není mnoho, a to se týká celkové situace kolem parkovacích domů. Také se objevují úskalí v podobě nevyřešených majetkových vztahů. V případě Palachova náměstí je vše na úrovni jednání,“ sdělil Marek Černý z olomouckého magistrátu.

Pod třídou Svobody, u Flory, či u tržnice?

Již několik let si také úředníci zabývají myšlenkou podzemního parkování pod třídou Svobody.

„No a jak by to asi tak provedli? To by jako uzavřeli nejdůležitější tepnu v centru města? To žádný politik nikdy neudělá. Je to jen populismus,“ reagoval na tuto možnost Olomoučan Jaroslav Strejček.

Záměr vybudovat parkování pod třídou Svobody patří mezi ty, které zatím leží na stole.

„Je to jakási vize. Nikdo však zatím nezkoumal, zda-li by to vůbec šlo,“ podotkl dále Černý.

Kromě podzemního parkování na Palachově náměstí a pod třídou Svobody se mezi úředníky mluví o ploše bývalého autobusového nádraží u tržnice, zde však chybí investor.

Také se diskutuje o volné kapacitě na pozemcích u Flory, zde však město nemá vyřešené vlastnické vztahy. Prozatím jsou nejreálnějšími projekty, které by měly řidičům pomoci, nová čtvrť Šantovka a také polyfunční kdům vedle budovy magistrátu v Hynaisově ulici.

SOUVISEJÍCÍ: Nový polyfunkční dům v Hynaisově. Podívejte se