Vídeňská i Ženevská úmluva o silničním provozu, kterými se řídí i české právo, totiž pojem „parkovací místo pro těhotné" neznají.

Je tedy čistě na provozovateli obchodu či zábavního centra, zda na parkovišti vyhrazená místa pro nastávající maminky vytvoří. Pokud na nich ovšem někdo zaparkuje neoprávněně, nehrozí mu za to v Česku žádný postih.

Zahraniční zkušenost

Vyhrazené parkování pro nastávající maminky či ženy obecně není ničím neobvyklým v zahraničí. I když ani tam nemá oporu v zákoně. Místa pro těhotné ženy můžete nalézt například v italských městech jako je Parma, Trani či Barletta.

Radní ve švýcarském Bernu dokonce nechali parkovací místa pro ženy natřít na růžovo, aby tak odradili muže, kteří na nich „neoprávněně" parkovali.

ANKETA: Co si o tom myslíte vy? Hlasovat můžete na této stránce v pravém sloupci. Svůj názor můžete připojit i do diskuze pod článkem.
Ptali jsme se v olomouckých ulicích:

Mají mít těhotné ženy a maminky s kočárky vyhrazené místo na parkování?

Martina Andree, 32 let, Olomouc

Já bych to přivítala. Co se týče prostoru, tak maminka s kočárkem ho potřebuje více, když parkuje. Ale mě by stačilo, kdyby řidiči parkovali tam, kde mají a ne na sjezdech a nájezdech na chodník.

Petr Svatoš, 31 let, Příbor

Myslím si, že by to ženy přivítaly, já se vecpu všude. Je spíš problém zaparkovat, protože všude je plno. Takže by možná stačilo jen nějaké místo navíc.

 

Marika Endlová, 27 let, Olomouc

Určitě. Je to těžké s kočáry i se sedačkou. Přivítala bych místa speciálně učená pro matky. Ale asi se jich tak hned nedočkáme.



Kristýna Hložková, 23 let, Olomouc

Jistě bych to přivítala. Je to složité, protože všeobecně je hodně aut a málo místa.



Iva Pavlíková, 28 let, Olomouc

Bylo by to lepší, uvítala bych to. Když prší tak bychom nemuseli chodit tak daleko. Kdyby bylo víc místa okolo auta, bylo by to příjemné. Záleží jak zaparkujete, musíte stát tak, abyste se dostala ke kočáru, ale jde to.

 

Michaela Hřivnová, 29 let, Příkazy

Ano. Když jsou místa pro invalidy, tak mají být i pro maminky. Když jedu bez manžela, tak s tím mám problém.