Místním se ale plán nelíbí. Nechtějí zvýšenou dopravu, ani aby se kvůli nové silnici kácel les.

Radnice tedy prověří i jiné možnosti, jak si s parkováním na Svatém Kopečku poradit. Během příštích dvou let se však nejspíš do země nekopne.

S parkováním pro návštěvníky zoologické zahrady se na Svatém Kopečku perou už delší dobu. Stávající parkoviště pobere stopětadvacet aut, v sezóně však může být denní poptávka až trojnásobná.

„Parkovacích míst pro návštěvníky zoo je nedostatek a tento problém je třeba vyřešit. I proto, abychom omezili negativní vlivy s tím související, například parkování na místech, která k tomu nejsou určená. Rozhodování o tom, jakou formu bude parkoviště mít, ale necháváme na jiných," řekl Luděk Richter, vedoucí marketingu zoologické zahrady.

Umístění parkovacího domu a nová cesta k zoo. Zdroj: MmOl

Návrh umístění parkovacího domu a nová příjezdová cesta. Zdroj MmOl

Parkovací dům by byl zřejmě menší

Olomoucká radnice nyní čeká, jak dopadnou majetkoprávní řízení s Lesy ČR, a podle toho bude pokračovat. Dál se možná pohne ke konci letošního roku.

„Stále se rozpracovává varianta třípatrového objektu za zhruba sto sedmdesát milionů korun umístěného u vchodu do zoologické zahrady," uvedla mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Návrh počítá s místem pro 359 aut. Takový objem by však zřejmě zůstal nevytížený a je možné, že kdyby se začalo stavět, bude míst méně.

„Plná kapacita v zoo není každodenní jev, musí dojít k redukci aut. Navrhoval bych třeba snížení na dvě stě padesát," sdělil k předběžnému záměru náměstek olomouckého primátora Martin Major.

Jak dodal, rozhodnuto ještě není nic. Zatím tak není jisté ani to, zda vůbec vícepatrové parkování vznikne.

Před rokem a půl město jednalo se soukromníkem o možnosti zřídit stání povrchové, které vychází levněji, na druhou stranu zabere větší plochu.

Vizualizace parkovacího domu u vstupu do zoo na Svatém Kopečku. Zdroj: MmOl

Vizualizace parkovacího domu u vstupu do zoo na Svatém Kopečku. Zdroj: MmOl

Nová silnice přes les

Řidiče by k zoologické přiváděla silnice napojená na tu vedoucí ze Svatého Kopečka do Radíkova.

Představa káceného lesa a parkování pro minimálně dvojnásobek aut je ale pro místní obyvatele nepřijatelná.

Loni v říjnu se jich asi padesátka sešla v sále místní restaurace na veřejném jednání, aby zjistili, jaký může mít projekt vliv na životní prostředí.

„Nikdo z nás výstavbu parkovacího domu nepodporoval. Parkoviště bychom chtěli ještě před obcí nebo mezi restaurací Fojtství a hřištěm. Město mělo několik variant, ale všechny počítaly s umístěním u zoo, měnily se jen příjezdové cesty," připomněl Jiří Středa ze Svatého Kopečka.

Za olomouckou radnici nikdo nepřišel.

I proto přítomní podepsali prohlášení, ve které odmítli parkovací dům a parkoviště u vstupu do zoo a novou silnici přes les.

Požadovali také, aby o řešení celkové dopravní situace jednali zástupci města přímo s obyvateli Svatého Kopečka.

Autobusy z Olomouce až ke vchodu do zoo

Stejně jako oni chtěli vrátit záměr na začátek i olomoučtí zelení.

Jako řešení dopravy navrhují speciální autobusové linky, které by o víkendech a svátcích jezdily k zoo přímo z Olomouce.

„Lidé by nemuseli použít osobních vozů, neboť komfortní autobus by je na místo dovezl rychle, pohodlně a levněji," podotkl olomoucký předseda Michal Krejčí.

Připomínky mělo spolu s místními v minulosti i Hnutí Duha, které upozorňovalo na nedostatek alternativ. Kritici chtěli přepracování a doplnění záměru.

„Vnímáme nesouhlas místních obyvatel s tímto řešením parkování na Svatém Kopečku, proto se vedení města rozhodlo znovu prověřit všechny možnosti a zvažuje i méně nákladné varianty, jak zvýšit kapacitu parkování v této oblasti," uvedla Jana Doleželová.

V letošním ani příštím roce ale větší parkoviště růst nezačne. „V tuto chvíli nepředpokládáme, že by stavba parkovacího domu mohla začít v tomto volebím období," doplnila.

SOUVISEJÍCÍ:

Parkoviště u zoo připraví olomoucký Alfaprojekt

Parkovací dům u zoo: místní jej vítají, ekolog nikoliv