„Hlavně neobcházejte lékárny. Zavolejte si. Nechoďte zbytečně nikam,“ naléhala na seniora, když se svěřil, že osvědčený lék na horečku shání od úterka.

Léky s paracetamolem v lékárnách došly. Někde úplně, jinde jsou zásoby ztenčeny natolik, že si zákazník neodnese více než jednu krabičku.

„Byl jsem včera ve dvou lékárnách a nesehnal jsem. Tak jsem chtěl být první tady, nemají,“ popisoval zhruba sedmdesátiletý muž přes šátek, který si nasadil přes ústa.

„Nevím, co budu dělat. Teď nemám teplotu, chtěl jsem krabičku, kdybych se nakazil,“ zoufal si.

Lék s paracetamolem požadovali v lékárně během patnácti minut další dva zákazníci.

„Nemáme. Zkuste si zavolat,“ doporučila magistra také ženě středního věku.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Testování ladí druhá laboratoř v kraji, u Litovle budou odběry

Celorepublikový problém

Podle prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse jde o celorepublikový problém.

„Je ho málo a s kolegy, kteří ještě máme, dáváme Paralen pacientům na příděl po jednotlivých baleních,“ potvrdil šéf komory a zároveň olomoucký lékárník.

Paralen či Panadol, tedy paracetamol v tabletách, nelze podle něj v tuto chvíli objednat u žádné velkodistribuce.

„Nejsme schopni ho v tuto chvíli zajistit. Nevím konkrétní termín, kdy a v jakém množství se objeví,“ uvedl.

Lékárny mají udělané předobjednávky, zabukované množství těchto přípravků s obsahem paracetamolu. „V tuto chvíli nemáme žádný konkrétní příslib,“ dodal Aleš Krebs.

Zákazníkům v lékárnách je často jako alternativa nabízen ibalgin nebo jiný ibuprofen používající se na tlumení bolesti, zánětů a horeček.

Do ulic jen s rouškou. Horní náměstí v Olomouci.
Kam už teď nesmíte v kraji bez roušky? Rychlotestů na "virus" dostaneme 4 tisíce

Na Covid-19? Není jednoznačný verdikt

Jestli je vhodný v případě horečky u nového typu koronaviru, však odborníci ve Francii zapochybovali. Světová zdravotnická organizace v úterý doporučila nemocným s Covid-19, aby se mu vyhnuli.

Evropská léková agentura však doposud nevydala upozornění na zvýšené riziko a omezení užívání v případě tohoto onemocnění.

„Nemáme zprávu od žádné naší autority, tedy Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebo přímo od výrobců, kteří si dělají postregistrační studie, že by se něco takového vyskytlo. Nevíme o tom, že by zde bylo spojení se zvýšeným rizikem,“ reagoval Aleš Krebs.

Výrobce Paralenu, společnost Zentiva, podle své mluvčí reagovala na rozšiřující se infekci koronaviru okamžitě a už minulý týden zvýšila výrobu paracetamolu a ibuprofenu v pražském výrobním závodě.

„Navýšení je o milion balení více proti plánu. Pokud by státní zdravotnické instituce vyjádřily potřebu, jsme připraveni navýšit výrobu i pro český trh," řekla ve středu ČTK mluvčí Zentivy Lenka Šabíková.

Život v uzavřeném městě, den třetí: Máme tu své hrdiny. Chraňme je