Pro šternberskou zbrojovku představuje dohoda klíčové partnerství s mezinárodním dopadem a ve městě přinese další pracovní příležitosti.

„Společnost GDELS hledala strategického partnera, který by nezajišťoval jen servis pandurů Armády České republiky, ale také výrobu a prodej na nové trhy. Musel to být partner kapitálově silný, který si dokáže technologie a licence zaplatit," vysvětloval mluvčí skupiny Excalibur Group Andrej Čírtek, proč GDELS nesáhla po státním podniku, ale volila partnera v soukromém sektoru.

Jednání byla podle zbrojovky složitá a trvala dva roky.

Kontrakt představuje přenos vojenské technologie a znalosti v oblasti západních technologií a příslušných výrobních postupů.

Montovat by se mohlo začít v červnu letošního roku.

Šternberská zbrojovka společnosti Excalibur Army

Šternberská zbrojovka společnosti Excalibur Army. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Začnou servisem pro Armádu ČR

Šternberský podnik se nejprve pustí do servisu pandurů ve výbavě Armády ČR. Jde o více než stovku kolových vozidel.

„Základní servis podvozku si dokáže armáda dělat sama a na Šternberk se bude obracet v případě závažnějších poruch," přiblížil kontrakt Andrej Čírtek.

Podle smlouvy s resortem obrany půjde o zakázku v objemu v řádech desítek milionů korun.

Východní Evropa a Asie

V Česku se chce zbrojovka také ucházet o zakázku ministerstva obrany, které plánuje nákup dvaceti štábních a velitelských verzí obrněnců.

Stěžejní bude pro Excalibur Army export. Na zahraničních trzích má už nyní zájemce o špičkovou kolovou techniku.

Kontraktační jednání o vojenské technice však trvají několik let a bližší informace s odkazem na obchodní tajemství zbrojovky nezveřejňují.

„Smlouva stanovuje teritoria, kde máme exkluzivitu pro výrobu a prodej pandurů s podvozkem 8 × 8. Vedle ČR a Slovenska, se bavíme o zemích východní Evropy a Asie," sdělil Andrej Čírtek.

Šternberská zbrojovka společnosti Excalibur Army

Šternberská zbrojovka společnosti Excalibur Army. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Výroba už teď jede naplno

Exkluzivita na výrobu a prodej osmikolové techniky časem přinese další pracovní příležitosti ve Šternberku, kde nyní firma zaměstnává na 350 lidí.

Další nábor bude záviset na obchodní zdatnosti zbrojovky a bezpečnostní situaci ve světě, která v současnosti vojenské výrobě přeje.

„Od té doby, co jsme podnik převzali, neustále stoupá počet zaměstnanců. A vzhledem k tomu, že je o vojenskou techniku velký zájem, výroba ve Šternberku jede naplno už nyní, v situaci, kdy dodáváme opravená vozidla východního původu," dodal mluvčí.

Desítky mechaniků i inženýři

V okamžiku, kdy bude spuštěna výroba pandurů, předpokládá společnost rozšiřování počtu zaměstnanců v řádů desítek.

Půjde především o mechaniky těžkých strojů.

Zbrojovka předběžně počítá i s nabíráním inženýrů pro své vývojové pracoviště ve Šternberku.