Detektivové tehdejší protimafiánské jednotky (ÚOOZ) v říjnu 2015 provedli rozsáhlý zátah na hejtmanství, krajském policejním ředitelstvím, ve světle kamer také v domě exministra vnitra Ivana Langera v centru Olomouce a v domě podnikatele Ivana Kyselého.

Ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení byli následně obviněni bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), někdejší náměstek ředitele krajského policejního ředitelství Karel Kadlec, bývalý šéf odboru krajské hospodářské kriminality Radek Petrůj a podnikatel Kyselý.

Vyšetřování zřejmě ještě není u konce a za to, že se protahuje, čelí kritice právních zástupců stíhaných.

Srážka fordu s náklaďákem mezi Uničovem a Medlovem
Vážná srážka u Uničova, řidič a 18letá spolujezdkyně zraněni

„Klient je obviněný a rok a půl se absolutně nic neděje. Neprobíhají žádné úkony, nejsou nám sdělovány žádné informace,“ uvedl advokát Petr Konečný, který zastupuje stíhaného exhejtmana.

„S něčím takovým jsem se za dosavadní praxi opravdu nesetkal,“ poznamenal Konečný a připomněl, jak kauza dolehla na soukromé a profesní životy stíhaných osob i některých svědků.

Obvinění nesouhlasí s tím, co je jim kladeno za vinu. Odmítají, že by se dopustili nějaké trestné činnosti.

Ilustrační foto
Staré tramvajové koleje se Olomouci prodražují. Brněnskou čeká velká oprava

Ištvan: Žádné nové informace

Podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana řízení nebylo ukončeno. Nic bližšího k případu, který se týká nestandardních vazeb mezi podnikateli, policisty a politik, úniků informací od policie a ovlivňování některých kauz, nesdělil.

„Nemáme pro veřejnosti žádné nové informace. Řízení ve věci nebylo ukončeno,“ uvedl pouze.

Podle dřívějších informací žalobců se protáhlo zkoumání zabaveného materiálu, který byl zajištěn při prohlídkách. Na délce vyšetřování se měla podepsat i reorganizace policie. Podle bývalého ředitele ÚOOZ Roberta Šlachty je Vidkun jedním z případů, z něhož odešel klíčový vyšetřovatel.

Bývalý hejtman Jiří Rozbořil
Rozbořil: Babiš ze mě udělal démona. Koštův konec byl plán
Dva z obviněných v kauze Vidkun: významný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý a bývalý náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec
Scénáře ze spisu: jak podnikatel Kyselý řídí policistu Kadlece
Hejtman Jiří Rozbořil odpovídá ve své kanceláři on-line na dotazy čtenářů Deníku
Exkluzivní on-line rozhovor: hejtman Rozbořil skládá účty