„Právě máme tu nejlepší slivovici,“ libovali si manželé Balekovi z Olomouce. „Černý bez nebo jiná divočina nám nechutná,“ tvrdili. Stejné štěstí už neměl Karel Zlámal, který přišel ke stánku o chvíli později. „Měl jsem osm vzorků, ale ten vítězný na nás nezbyl,“ zalitoval. Naopak be– zinková pálenka mu šmakovala stejně jako vínovice. Z každého kousek ochutnal také Jaroslav Navrátil ze Samotišek. „Sám pálím pravidelně vše, co se dá. I maliny. Ještě jsem tady nenašel nic špatného,“ zhodnotil soutěžní vzorky.

Předseda odborné komise Jan Stávek z unie destilatérů potvrdil, že ochutnávka degustátorů na konci září byla zcela anonymní. Dokonce byli v porotě i lidé, kteří mohli hodnotit vlastní vzorky, pokud je mezi dvěma stovkami pálenek poznali. Na druhou stranu, mohli svůj výrobek při hodnocení i „poškodit“, pokud by jim v konkurenci nechutnal. „Používali jsme dvacetibodový evropský systém paličů a lihovarníků. Z hlediska anonymity je to nejlépe nastavená soutěž v republice,“ uvedl Stávek. Degustátoři hodnotili v každé kategorii čistotu vůně, chuti, barvy a?celkový ovocný charakter.

A jak se má člověk zachovat, když mu nabízená kořalka nechutná? „Rychle polknout a další odmítnout, ale tak, abyste neurazili hostitele,“ poradil Vlastimil Malíček, který na Floru dovezl nejlepší jablkovici. „Několik vzorků, co přišly po uzávěrce, uskladníme a použijeme je jako základ příštího ročníku Flora koštu,“ uvedla mluvčí Flory Zuzana Studená. Letos se v soutěži objevily i zahraniční pálenky z maďarského Jászberény a švédského Malmö. K zajímavostem patřila kdoulovice, lesní trnkovice a pálenka z bezových květů.

 

Zvítězila vínovice


Nejlepší pálenkou letošní soutěže Flora košt je překvapivě vínovice. Výrobek palírny Radlík z Jílové u?Prahy porazil tradiční valašské a moravské slivovice nebo jablkovice. „Přihlásili jsme dvanáct, či dokonce patnáct vzorků. Různé odrůdy. Standardně děláme vše na padesátku, což je pro ovocné destiláty nejlepší,“ řekl šťastný spolumajitel pálenice Libor Lacina. „Vínovice skutečně není obvyklá. Tuhle jsme vypálili z konzumního stolního hrozna,“ objasnil Lacina. „Vínovice a brandy se liší jen tím, že brandy zraje několik let v sudu. Koňak je to samé, ale pouze z francouzské oblasti Cognac,“ doplnil.

A recept? Z vína se musí odstranit stopky. „Vykvasit dáme pomačkané kuličky a?celý rmut bez čeření potom jde do kotle s míchadlem. Jako pro skoro každé ovoce platí, že nesmí být nahnilé nebo plesnivé a musí kvasit bez přístupu vzduchu. Je dobré použít i ušlechtilé kvasinky, které zdůrazní aroma ovoce a zvýší maximální výtěžek alkoholu,“ prozradil Lacina.

„Z osmdesáti procent děláme jablkovice, zbytek hrušky a třešně. Švestky nebo víno jen výjimečně. Vzorky, které jsme do Flora koštu přihlásili, pocházejí od našich pěstitelů. Máme zhruba pět tisíc zákazníků. Vítězství je dobrou vizitkou pro ně i pro palírnu jako zpracovatele,“ uvedl Lacina.
V Jílové u Prahy pálí v závislosti na úrodě už deset let asi dvacet tisíc litrů čistého alkoholu ročně.

 

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z OLOMOUCKA

Moje OlomouckoSportKulturaPodnikáníČerná kronika