Vyhlášená prohibice na silnější alkohol vnesla podle majitelů palíren mezi jejich zákazníky pořádnou nervozitu.

Zbytečně. Na vypálení ovocného kvasu se mimořádné opatření nevztahuje.

Hlavně z ovocných destilátů pocházejících z pěstitelských pálenic podle odborníků nebezpečí nehrozí. I když slivovice obsahuje více metanolu než rum.

„Lidé pořád volají a ptají se, jestli pálíme, nakolik se nás to týká, jestli mohou přijet vypálit," uvedla majitelka pálenice v Náměšti na Hané Bohdana Jadrníčková.

Její pálenice jede na naplno  – prohibice neprohibice.

„Končíme v deset hodin večer. Čeká nás dvacet zákazníků. Počítám, že vypálíme možná 70 litrů pálenky, samozřejmě bude záležet na tom, jak dobře poteče," uvedla v pondělí dopoledne.

Pálenky, vyrobené v pěstitelské pálenici z vlastního kvasu se lidé nemusejí vůbec obávat.

„Z alkoholu z pálenice není důvod mít strach. Ten je hlídaný a nemůže se nic stát," uklidnil možná stovky lidí Vladimír Sázel z olomoucké pobočky Zdravotního ústavu, kde od minulého týdne provádějí rozbory stovek vzorků pochybného alkoholu zabaveného inspekcí a hygienou.

„Nesmí se však prodávat a nabízet dál. Je jen pro vlastní spotřebu," upozornil.

Slivovice má více metanolu než rum

Ovocné pálenky přitom paradoxně obsahují více metanolu než třeba rum.

„Metanol je normován pro každou lihovinu trochu jinak. Jinak pro vodku, jinak pro tuzemák, jinak pro slivovici. Právě u té je norma vzhledem k kvasnému procesu „nejvlažněji" – přípustných je až 12 gramů litr. Metanolem se však z poctivé slivovice nikdo neotráví," vysvětloval odborník.

Ve Zdravotním ústavu si lidé mohou nechat prověřit alkohol z domácích zásob, kterým si nejsou jisti. Není to však zadarmo. „Zaplatí 500 korun," upozornil Vladimír Sázel.

Lidé se o rozbor začali zajímat. Většinou zůstalo u telefonátu.

„Osobně dorazila jedna žena s jednou lahví alkoholu. Když zjistila, že by zaplatila 500 korun, odešla. My však nemůžeme provádět rozbory zdarma, jedině by nám je někdo musel dotovat," poznamenal pracovník Zdravotního ústavu. Doporučuje, aby lidé litr, dva tvrdého alkoholu, ke kterému nemají stoprocentní důvěru, raději vylili. „Pokud má někdo obavy, ať nepije. Nebo pije něco jiného. Nemusí mít strach z piva ani z vína," dodal Vladimír Sázel.