Místo toho určila, že o opravu budovy Křičkova 4 patřící městu a zvelebení přilehlých hřišť se bude starat městská akciovka Správa nemovitostí Olomouc.

Dohlížet na využití areálu má komise městské části.

Přáním radnice bylo, aby se zchátralá budova u fotbalového hřiště v centru obce zrekonstruovala a sloužila lidem na Svatém Kopečku jako místo pro plesy, dětské dny či sport.

Napomáhat tomu mělo i parkoviště vedle restaurace Fojtství, které podle odhadů vynese ročně několik set tisíc korun.

Naposledy volilo město mezi dvěma návrhy.

Areál s hřištěm a parkovištěm na Svatém Kopečku, který město chce pronajmout

„Rozhodně nebyly špatné, ale žádný z nich nás nepřesvědčil," řekl k rozhodnutí olomouckého magistrátu primátor Martin Major (ODS).

Dodal, že členové svatokopecké komise městu situaci neulehčili, když prohlásili oba zájemce za vhodné.

„V podstatě to nechala na nás, takže jsme se rozhodli jít nejjednodušší cestou a mít to ve svých rukou. Na jedné z nejbližších rad má Správa nemovitostí Olomouc předložit ve spolupráci s komisí návrh na využití objektu a přilehlých sportovišť," zmínil primátor spolkovou činnost jako je tenis, fotbal či seniorské aktivity.

Pro žadatele nevidí použitelný zdroj dotací.

„Správa nemovitostí navrhla, že by byla schopna z vlastních zdrojů do projektu investovat peníze, které by se jí následně vracely buď z provozování areálu nebo vybírání parkovného," dodal Martin Major.

Aby areál sloužil lidem

Ředitel Správy nemovitostí Olomouc Roman Zelenka dostal za úkol zjistit představu komise o využití místa. „Na konkrétní sdělení je ale brzo," uvedl.

Komise zatím vyrozumění nemá.

„Trochu jsem předpokládala, že nevyberou ani jednoho ze zájemců. Každopádně bychom chtěli, aby areál sloužil lidem," připomenula předsedkyně Marta Čapková.

Nyní by tedy měli o programu centra rozhodovat členové komise. Alespoň do doby svého působení.

Nevyužívaná budova u hřiště a parkoviště na Svatém Kopečku

Nevyužívaná budova u hřiště a parkoviště v centru Sv. Kopečka. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Zájemce: Nechápu, proč to najednou vadí

Jiřího Valihracha, jednoho z uchazečů o areál s projektem na jeho využití, překvapilo zdůvodnění, že je překážkou spoléhání na dotace.

„Celou dobu jsem sděloval, že projekt bude závislý na podpoře města. Nechápu, proč to najednou vadí," reagoval s tím, že spolková činnost nemůže fungovat bez toho, aniž by se jí věnoval někdo místní.

Druhý ze zájemců o budovu a okolní prostory Jiří Němec se k usnesení rady vyjadřovat nechtěl.