V minulosti si mnozí Olomoučané dávali u otočných hodin umístěných různě po městě schůzky.

„Stačilo jen říct sejdeme se u hodin a konkrétní čas a každý hned věděl, kde a kdy schůzka je. Hodiny šly přesně, bylo na ně spolehnutí. Poslední dobou bohužel čas ukazují špatně nebo ´nejdou´ vůbec. Je to škoda, opravu by si zasloužily. Na některých už ani není vidět ciferník, třeba na těch u polikliniky SPEA,“ poznamenal David z Olomouce, který ve středu dopoledne čekal na tramvajové zastávce u tržnice.

Tattoo Action Haná 2020 na olomouckém výstavišti Flora
Kérky, kam se podíváš. Tattoo festival zaplnil olomoucké výstaviště

Na tamním autobusovém nádraží v tu dobu reklamní hodiny ukazovaly víc různých časů zároveň. Všimla si toho i cestující, která přicházela k jedné z autobusových zastávek.

„Jezdím do Olomouce často, ale otočnými hodinami se už dlouho neřídím. Zrovna u těchto asi záleží na úhlu pohledu, protože ciferníky z každé strany ukazují něco úplně jiného,“ poznamenala Alena Muzikantová při pohledu na ciferník.

Představení nových dresů a autogramiáda HC Olomouc na Horním náměstí
Mora ukázala na náměstí nové dresy. Jak se vám líbí?

Vkusné a bez reklam

Město Olomouc se reklamními hodinami zabývalo v posledních dvou letech opakovaně, problém řešila také městská rada.

„Pokud neukazují správný čas, což dlouhodobě neukazují, jedná se jen o reklamní nosič a za ten by měl provozovatel hradit řádné nájemné dle sazeb. Bohužel se ukazuje, že technologie, které jsou v hodinách použity, jsou zastaralé a je velice obtížné zajistit, aby všechny provozované hodiny ve veřejném prostoru ukazovaly správný čas,“ vysvětlil mluvčí města Michal Folta.

Podle něj město už v loňském roce vyzvalo provozovatele, aby dal hodiny do pořádku a předložilo mu po opakovaných jednáních s ním a také po projednání na majetkoprávní komisi a radě města návrh smlouvy s nájemným stanoveným podle sazeb za reklamní plochu.

„Provozovatel tuto smlouvu odmítl uzavřít a argumentoval investicemi, které by musel uskutečnit. Běží mu tedy lhůta k odstranění nefunkčních hodin. Na vedení města bude, aby zvážilo a případně zjistilo cenu umístění a provozování vkusných hodin bez reklam na několika veřejných místech. Pak se vedení města může k této alternativě vrátit a zvážit návrat lepších hodin do veřejného prostoru,“ dodal Michal Folta s tím, že radní na svém posledním jednání rozhodli o vypovězení nájemní smlouvy dvěma firmám, které ve městě provozují celkem sedm sloupů s hodinami umístěnými na veřejném prostranství.

Bazilika na Sv. Kopečku ve finále velké rekonstrukce. 26. srpna 2020
Proměna baziliky na Sv. Kopečku skončila. Podívejte se na obnovenou nádheru

Nové strojky, ciferníky a nátěry

Společnost Life in town, která v Olomouci provozuje šestery reklamní hodiny, se podle jejího zástupce Pavla Straky nyní rozhodla, že je opraví.

„Jako jejich noví nájemci máme zájem na tom, aby byly v perfektním stavu. Nakonec jsme se rozhodli, že rekonstrukci uděláme na vlastní náklady i bez nájemní smlouvy od města. Vyměníme ciferníky a nefunkční strojky a během měsíce nebo dvou by sloupy s hodinami měly být také nově natřené. U některých hodin, například u zastávky u výstaviště Flora se musí udělat rovněž nová elektrická přípojka,“ popsal Pavel Straka a odhadl, že se náklady vyšplhají na několik desítek tisíc korun.

Vylepšení Parku Malého prince v Olomouci - varianta 1
Hřiště v Olomouci dostane vodní kaskádu a další atrakce. Lidé si mohou vybrat