Vzpomínka na tamního rodáka teď zdobí dům čp. 228.

Slavnost si nenechali ujít ani potomci Rudolfa Wanzla.

„Přijel syn a dcera pana Wanzla a vnoučata, celkem devět rodinných příslušníků. Mají obrovskou radost z toho, že vzpomínáme na významného člověka, který dokázal založit firmu jenž má celosvětovou působnost a je největší výrobcem nákupních vozíků na světě,“ řekl starosta Jívové Jan Pewner.

Košt vína. Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na výlov, vinobraní i hradní mlsání

„Jsme velmi rádi, že tady můžeme být. Přišli jsme zpět ke svým kořenům, odkud pocházíme. Děkujeme za to, co pro nás obec Jívová udělala a jsme šťastní za pamětní desku,“ řekl Rudolf Wanzl mladší.

Starosta Jívové doplnil, že obec s firmou Wanzl spolupracuje už řadu let.

„Pořádáme společně i Memorial Rudolfa Wanzla. Odhalení desky je další akcí na počest pana Wanzla. Jsme hrdí na to, že máme takového rodáka,“ doplnil starosta obce. 

Radnice v Jívové. Ilustrační foto
Změní se Jívová v město? Obec s 570 obyvateli zvažuje navrácení titulu

Odsun a pak patent
Rudolf Wanzl v roce 1918 založil v převážně německé obci Jívová (něm. Giebau) na Olomoucku zámečnickou dílnu. Měla 20 zaměstnanců, kteří vyráběli váhy a zemědělské stroje.
Po druhé světové válce musel rodnou ves, která byla do osvobození součástí říšskoněmeckých Sudet, opustit. V německém Leipheimu však na jívovskou tradici společně s Rudolfem Wanzlem juniorem navázal.
První zasouvací nákupní vozík se sklopnou rukojetí, podobný těm současným, pak byl patentován v roce 1950. 
O rok později pak vozík s pevným košem –  firma Wanzl tehdy zaměstnávala 50 lidí. 
V letech 1970 až 1983 firma založila nové pobočky v Nizozemí, Rakousku a Švýcarsku, ve Velké Británii, Francii a Belgii. V letech 1991 až1994 pak v České republice, Maďarsku a Polsku. Obrat koncernu v té době překročil částku 300 milionů marek.
Po roce 2000 dochází k rozmachu samoobslužných prodejen v rozvojových zemích. V roce 2007 pak firma Wanzl otevírá vlastní závod v Číně a rozšiřuje výrobní plochy v závodech v německém Leipheimu. (tau)

Ilustrační foto
Mezi Olomoucí a Šternberkem nepojedou vlaky