Nedostatčné osvětlení náměstí i typ svítidel kritizují Olomoučané již od rekonstrukce v roce 2000. Nasvícení nedostatečně osvětluje pěší plochy a z náměstí se tak stává temný a vylidněný prostor.

Ovšem i původní záměr architektů byl jiný – lampy měly vypadat jinak a náměstí by prý osvětlovaly až dvakrát více.

Architekti: Chceme náměstí dokončit

Autoři projektu Petr Hájek, Jaroslav Hlásek a Jan Šépka považují rekonstrukci Horního náměstí stále za nedokončenou, i proto, že stávající svítidla podle nich neladí s ostatním vybavením (lavičky, koše atd.).

„S městem jednáme o dokončení rekonstrukce, která není stále kompletní právě kvůli jinému osvětlení. Chtěli bychom na náměstí osadit původně zamýšlené lampy, aby byla obnova Horního náměstí opravdu hotová a prostor se stal skutečně dominantou centra Olomouce,“ řekl Jan Šépka, jeden z architektů ateliéru HŠH, která projekt vytvořila.

Vymění lampy? Rozhodnou radní

Radnice ale zatím o nahrazení stávajícího osvětlení nejednala.

„Ohledně výměny lamp můžu říci v tuto chvíli jen to, že pan Šépka za mnou přišel s návrhem odstranit nynější lampy a nahradit je těmi původními. Během tohoto roku předám podklad pana architekta radě města k projednání a bude záležet na jejich názoru, zda se výměna uskuteční,“ řekl primátor města Martin Novotný.

Co si o lampách pro Horní náměstí myslíte vy?
Svůj názor můžete připojit v diskusi pod článkem svůj hlas v ANKETĚ v pravém sloupci

Plácačky měly světlo vracet na korzo

Design původních lamp by podle architektů lépe ladil s jejich pojetím, které bylo inspirované interiérem pokoje. A měly také na korzo přinést více světla.

„Celý projekt měl dvě výrazné koncepce osvětlení. Šlo nám o to, aby se celá plocha proměnila ve scénografii. To znamená, že prostor je potemnělý a z něj září památky jako šperky. Plácačky měly světlo vracet na korzo. Světelná iluze by tímto způsobem daleko lépe vynikla a navíc máme podle testů zjištěno, že původní svítidla by ozařovala pěší plochy dvakrát tolik jako lampy dosavadní,“ uvedl Šépka.

.„Prvotní návrh lamp jsme měli ve studii od roku 1995, byl to náš původní design. Rok se na nich pracovalo, vytvořili jsme i prototyp, který byl jeden den instalován u lékárny naproti radnice. Pražští památkáři naopak chtěli na náměstí prosadit historizující kandelábry,“ popsal Šépka.

Lampa plácačka při zkušební umístění na Horním náměstí

Ministerstvo a veřejnost lampy nechtěla

Podle vyjádření ministerstva kultury se však architekty navrhované osvětlení do historického centra nehodilo, protože bylo v okolí chráněných kulturních památek. Proti zvolenému návrhu se vyjádřila i veřejnost.

„Rekonstrukci Horního náměstí provázejí vzrušené debaty už od vzniku projektu. Budu-li se držet pouze zvoleného osvětlení, pak je pravdou, že původně architekty navržené lampy s odrazovou plochou ve tvaru jakési "plácačky na mouchy" se nakonec na náměstí neobjevily. Radní je tenkrát zamítli v reakci na negativní ohlasy ze strany veřejnosti a také ministerstva kultury,“ vysvtělil mluvčí olomouckého magistrátu Ivan Rašťák.

Sirky o sedmdesát centimetrů nižší

Původně zamýšlený model museli tedy architekti nahradit katologovým typem lampy Thorn. Při jejich instalaci se navíc zjistilo, že jsou o sedmdesát centimetrů kratší, než bylo v návrhu.

„Chybu zřejmě způsobila při objednávce dodavatelská firma a nikoliv výrobce lamp. Podle pracovníků firmy Thorn by však ani správná výška svítidel zásadně neovlivnila intenzitu osvětlení na Horním náměstí. Proto tam nakonec zůstaly kratší lampy a náměstí se alespoň trochu dosvětlovalo dalším nasvícením historických budov a osazením svítidel do dlažby," uvedl Rašťák.

„S dodavatelskou stavební firmou pak město vedlo soudní spor, jehož výsledkem byla nakonec dohoda o bezplatné dodávce náhradních komponentů pro lampy Thorn,“ dodal mluvčí radnice.

Sdružení: Rekonstrukce se povedla, kromě lamp

Projekt obnovy náměstí získal v tomto roce od sdružení Za krásnou Olomouc premiérovou Cenu Rudolfa Eitelbergera za nej stavbu Olomouce.

„Kritika osvětlení je podle mého oprávněná. Původní návrh svítidel lépe ozařoval jak památky, tak korzo. Rekonstrukce Horního náměstí je velice zdařilá, jediným nedostatkem jsou nynější lampy,“ poznamenal Martin Horáček z občanského sdružení Za krásnou Olomouc.

Lucie Bukvová