„Jednání s Univerzitou Palackého v Olomouci, která projevila předběžný zájem o odkup Hanáckých kasáren, zatím stále probíhají,“ sdělila Michaela Tesařová, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Jednání mezi ÚZSVM a Univerzitou Palackého v Olomouci proběhlo v minulém týdnu.

„Jeho výsledkem je dohoda obou stran, že univerzita posoudí aktuální situaci a zváží veškeré své možnosti a do konce měsíce září se vyjádří, zda její zájem o dotčený objekt trvá,“ sdělil mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Na Poděbradech rozšiřují pláž. Bagr odstraňuje stará mola a upravuje břeh, 13. září 2021
Na Poděbradech se bagruje, vznikne tam nová pláž

Další kolo aukce?

Pokud by univerzita nakonec nepřevzala historický areál do svého vlastnictví, je podle Tesařové ÚZSVM připraven vyhlásit další kolo výběrového řízení s elektronickou aukcí.

„Do nějž se může kdokoliv přihlásit. Cílem ÚZSVM je pro tento jedinečný historický areál najít definitivního vlastníka, který pro něj nalezne smysluplné využití,“ dodala.

Tradiční sobotní trh v Olomouci, 4. září 2021
Tržnice v Olomouci končí, má se komplet vyklidit. Radnice hledá investora

Do elektronické aukce, která se uskutečnila ve dnech 1. až 3. září se přihlásil jediný zájemce, nicméně žádný příhoz v průběhu aukce nepadl.

Fyzická osoba, o níž ÚZSVM nesdělil bližší informace, složila požadovanou kauci ve výši 27 milionů korun, což ji opravňovalo účastnit se výběrového řízení. Neučinila však ani první příhoz ve výši nejnižšího podání - 262 milionů korun. V aukci nebyl tento jediný účastník nijak aktivní.

ÚZSVM podle mluvčí Tesařové zaznamenal na základě zveřejněné nabídky zájem i ze strany zahraničních investorů, konkrétně z Nizozemska.

Výhled ze střechy Hotelového domu Olomouc, 11. 9. 2021
Olomouc z hoteláku. Střecha se na chvíli otevřela, takový je z ní výhled

Ani SEFO, ani superúřad

Areál Hanáckých kasáren postavený okolo roku 1840 je prázdný od roku 2013, kdy jej opustila armáda, která budovu využívala na 170 let. Postavena byla v polovině 19. století.

Památkově chráněný objekt, který tvoří čtyřkřídlá budova, převzal ÚZSVM na základě usnesení vlády v roce 2017 od Ministerstva obrany ČR. Vláda pak v minulém roce schválila jeho prodej. Stavba je významným urbanistickým prvkem města a ukázkou klasicistního vojenského stavitelství s ojedinělou stavební i armádní historií.

„Jedinečnost stavby lze spatřovat mimo jiné v unikátním řešení odvětrání svislých stavebních konstrukcí prostřednictvím podzemního tunelu, který navazuje na světlíky tzv. anglické dvorky. Tento systém zabezpečuje stavbu proti vzlínání zemní vlhkosti. Další zajímavostí je historická kaple, situovaná ve věži dvorního traktu,“ poukázala Tesařová.

Budova Jalty na Nové Ulici v Olomouci právě prochází rekonstrukcí
Olomoucká Jalta se proměňuje, dostane novou fasádu

Čtyřkřídlá budova na obdélníkovém půdoryse s pravidelným uzavřeným nádvořím má kancelářskou plochu přes 2000 metrů čtverečních. Kvůli vysokým stropům a tvaru by případná přestavba na moderní kanceláře vyžadovala obrovské náklady.

Původně se uvažovalo, že se do areálu přestěhují stovky pracovníků státních úřadů sídlících na více místech Olomouce. Varianta padla.

Rekonstrukce a provoz budovy postavené v letech 1838 až 1844, kterou památkáři považují za vynikající ukázku vojenského stavitelství, by vyšly dráž než případná novostavba.

Naposledy se o areálu na ulici 1. máje hovořilo jako o možném zázemí pro Středoevropské fórum Olomouc (SEFO). I z toho nakonec sešlo.