Už téměř rok si v restauracích, barech a hospodách nikdo nezapálí. Regionální redakce Deníku se proto s ročním odstupem od vzrušených debat, co protikuřácký zákon způsobí, či nezpůsobí, zeptaly osobností českých, moravských a slezských krajů, jak jeho zavedení hodnotí. Výsledek?

Z odpovědí 543 lékařů, učitelů, podnikatelů, umělců a dalších elit vyplývá, že se zákaz kouření v restauracích osvědčil. Tvrdí to alespoň 69 procent oslovených. A není to názor jen těch, kteří dýmu neholdují. O tom, že zákon má smysl, je přesvědčeno i 55 procent kuřáků.

A možná ještě překvapivější výsledek vyplývá z odpovědi na otázku, zda by se měl zákon zrušit. Proti tomu jsou více než tři čtvrtiny nekuřáků a opět 55 procent oslovených kuřáků.

V tom, zda by nestálo za to zmírnit zákon alespoň v některých aspektech, se už obě skupiny neshodnou. Nekuřáci – celkem logicky – v mírné většině (52 %) tvrdí, že pravidla by se zmírňovat neměla, tři čtvrtiny kuřáků říkají, že ano.

Méně infarktů

„Z pohledu nekuřáka vnímám prostředí restaurací a hospod jako výrazně příjemnější, nicméně bych byl pro zmírnění pravidel,“ říká například respondent Panelu Deníku z Novojičínska.

Na zákoně by naopak nic neměnila jeho nejznámější propagátorka, profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Ilustrační foto
Rok protikuřáckého zákona: Na pivo chodím dál, ale kouřit jsem přestal, říká muž

„Zákon se osvědčil. Na to, abychom to doložili třeba na klesající spotřebě cigaret či menším počtu úmrtí, je ještě brzy,“ říká. „Nicméně Ústav zdravotnických informací a statistiky zhodnotil prvních pět měsíců po uvedení zákona v platnost a ukázalo se, že počet hospitalizací kvůli kardiovaskulárním onemocněním klesl o více než desetinu, zejména u lidí do šedesáti let.“

Uvědomělejší kuřáci

Výsledkům Panelu Deníku odpovídá i včera zveřejněný průzkum agentury Ipsos a Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Dle něj zákon podporuje 71 procent Čechů.

Autoři průzkumu tvrdí, že se po roce proměnilo i celkové vnímání kouření ve společnosti. Kuřáci si prý stále častěji uvědomují, že obtěžují okolí.

Ilustrační foto
Rok zákazu kouření: hospodám klesly tržby až o třetinu, lidem vadí hluk kuřáků

Což ostatně tvrdí i Eva Králíková: „Snad se teď ještě více upře pozornost na to, že kuřáci skutečně obtěžují své okolí, a snad si to uvědomí i kuřáci sami.“

Zdroj: Deník Data / Jakub Rusek a Aleš Vojíř