Nápad na opravu poškozených figurek vzešel v roce 2005 z iniciativy hodináře Karla Schustera, jehož rodina se o hodinový stroj orloje stará už od války.

„Když se mě před těmi třemi lety pan Tesařík ptal, co by se na orloji dalo vylepšit, říkal jsem, že právě ty figurky. Od té doby se o tom ale jenom mluví,“ svěřil se Schuster.

„Na to, že nátěr na dřevěných figurkách je starý padesát let, myslím, že vypadají ještě velmi dobře. Kdejaká dřevěná okna vypadají po patnácti letech mnohem hůř než figurky na orloji. To ale nic nemění na tom, že je to dílo, které by si zasloužilo vypadat líp,“ dodal Schuster.

Naděje, že by se sošky konečně dočkaly opravy, svitla v pondělí na zastupitelstvu města. Mezi jinými se projednávala i možnost přidělení financí na tuto rekonstrukci.

Zastupitelé návrh sice zamítli, jistá šance na realizaci oprav však ještě existuje.

„Opravu sošek na olomoucké radnici jsme zařadili do nekrytých položek. Na rekonstrukci se počítá s částkou okolo 900 tisíc korun. Pokud se najdou volné prostředky v průběhu roku, je možné, že se sošky ještě letos dočkají opravy,“ informoval náměstek primátora Jiří Martinák.

V rámci těchto položek je však i spousta dalších záležitostí, které čekají na finance. Oprava figurek tedy závisí na množství volných prostředků, které budou během roku k dispozici.

V minulých letech ztroskotal návrh na rekonstrukci orlojových figurek na údajném nedostatku zájemců o restaurátorské práce či na jejich nabídkách, které byly pro město nevyhovující. Národní památkový ústav (NPÚ) to však považuje za pouhé výmluvy.

„Investor, v tomhle případě město, standardně oslovuje odborníky. Restaurátorů je několik tisíc, nízká účast ve veřejné soutěži je proto výmluva,“ řekla Zdeňka Bláhová z NPÚ.

Jana Urbaníková