Všimli si toho pořadatelé Živnostníka roku a v letošním ročníku soutěže ho v rámci republiky vyzdvihli na stříbrný piedestal.

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo ve středu na pražském Žofíně.

Jiří Ďuriš se věnuje funerálnímu designu. Jeho firma vytváří opravdu nevšední rakve a urny. Své dílo nazval "Optimistic coffin".

„Můj produkt je jiný nejen tvarem a barevností, ale hlavně myšlenkou návratu důstojného rozloučení s blízkou osobou,“ říká padesátník z Olomouce, který se stal vítězem už krajského kola soutěže živnostníků.

Výtvarník, který je i autorem mnoha známých olomouckých vizuálů a logotypů, vystudoval průmyslový design na univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a dvacet let pracoval jako grafický designer. Už několik let učí na střední škole módy v Prostějově.

Technické služby Olomouc. Překladiště odpadu v Olomouci - Chválkovicích. Ilustrační foto
Technické služby jsou stále bez šéfa. Z 18 přihlášených nikoho nevybrali

Není to fór

„Oceněním pro mě je, když na mou práci reagují lidé pozitivně. Máme i svůj fanklub. Optimistic coffin není myšlen jako nějaký fór,“ vzkazuje Jiří Ďuriš, který když mluví o původní inspiraci, vrací se ke smutnému zážitku z pohřbu své maminky v osmdesátých letech.

Tak prý vznikl nápad na „optimistické“ rakve.

„Samotný fakt úmrtí milované osoby je deprimující, a člověk ještě k tomu nucen absolvovat rozloučení ve studeném krematoriu, kde před vámi leží barokní kýčovitý předmět vzbuzující spíše strach. Tak se to ve mně všechno spojilo a dostal jsem nápad, že bych chtěl změnit něco, co doposud nikdo zatím nezměnil,“ vysvětluje.

Poptávka po netradičních urnách, rakvích a náhrobních kamenech Jiřího Ďuriše je velká.

Ilustrační foto
Stravenky bych zrušil, říká olomoucký hospodský. Co vy?

Další úspěch z Olomouce

Designér optimistických rakví ale není jediný olomoucký zástupce, který v soutěži živnostníků dosáhl na medailové pozice.

„Úspěch letos podnikání v Olomouckém kraji zaznamenalo hned dvakrát. V kategorii Firma roku 2018 obsadila třetí příčku společnost Oltis Group, která je evropskou špičkou v informačních systémech pro železniční dopravu,“ doplnil za pořadatele David Pavlát. 

Vizualizace Vila Parku Tabulový Vrch
Novostavby v Olomouci nemusí zlevňovat, starší byty už s cenami narážejí