Malého hocha, jehož tatínek pochází z Pakistánu, urážel, nadával mu do cikánů a vytýkal mu, že se nedomluví česky.

Dítěte a jeho matky, profesorky ze Skotska vyučující na olomoucké univerzitě, se po chvíli zastali další cestující a donutili muže vystoupit.

Incident se odehrál koncem minulého týdne. 

Chorvatka Mirna Šolić nastoupila společně s tříletým synem do tramvaje směřující od Hlavního nádraží na Náměstí Hrdinů.

Během jízdy, kdy si s chlapcem povídala v jeho mateřském jazyce – chorvatštině, je začal urážet jeden z cestujících.

„Byl opilý, měla jsem z něj strach. Nadával synovi, že je cikán a vytýkal mu, že neumí ani slovo česky. Vůbec jsem v tu chvíli nevěděla, co mám dělat. Předstírala jsem, že mu nerozumím," popisuje incident žena, která nyní v rámci stáže vyučuje českou literaturu na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Po chvíli se jí ale zastali další cestující a opilce okřikli. Když nechtěl s urážkami přestat, přinutili ho, aby z tramvaje na další zastávce vystoupil.

Cizinku potěšilo, že jí lidé pomohli a nebyli lhostejní.

Indové prý mají potíže s podnájmem

„Ještě nikdy se mi nic podobného nestalo. Manžel tady pracuje jako manažer, pochází z Pákistánu. Náš syn proto nevypadá jako průměrný Středoevropan. Snědá pleť ale přece není důvodem k tomu, aby ho někdo urážel," míní Šolić, profesorka Univerzity v Glasgow.

Nepříjemný incident ženou otřásl, na policii však nakonec nešla.

Zvažovala, zda se má s rodinou vrátit zpět do Velké Británie. Zatím od tohoto nápadu upustila.

Její syn teď chodí v Olomouci do české státní školky.

„Ostatní děti si ho oblíbily a učí ho česká slovíčka. Já se ale o něj od té doby bojím. Vím, že studenti z Indie a Pákistánu se tady setkávají s předsudky. Kvůli tmavší pleti mají někteří z nich problém najít si v Olomouci podnájem," popsala zkušenosti svých známých Šolić.

Jiná barva pleti je součástí univerzity

Univerzita Palackého se podle mluvčího Radka Palaščáka v posledních letech žádným případem rasového útoku na zahraničního studenta nezabývala.

„Univerzita se stále více internacionalizuje. Pracují tady vědci z různých koutů světa, zvyšuje se počet zahraničních studentů. Lidé s jinou barvou pleti jsou naprosto samozřejmou součástí univerzitního života ve městě," poznamenal Palaščák.

Ani na olomouckou pobočku mezinárodní organizace, která zahraniční studenty zastupuje, se neobrátili žádní poškození.

„Studenti, které jsem oslovila, se shodli v tom, že se necítí nijak zvláštně, když jdou v Olomouci po ulici. Nemají pocit, že by na ně lidé nahlíželi jinak," popsala reakce vysokoškoláků Eva Sedláčková z asociace IFMSA.

 Zajistit svědky a nahrát na mobil

Krajští policisté se letos zabývali pouze jediným případem trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. 

„Pachatele jsme zadrželi a obvinili. Více těchto trestných činů nám od začátku letošního roku oznámeno nebylo, i když k nim určitě dochází častěji," míní krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Při podobných konfliktech je podle něj dobré zajistit si svědky a obrátit se co nejdříve na policisty, aby vše mohli prověřit.

„Ideální je nahrát si incident na mobilní telefon. Záznam je důležitý kvůli určení tzv. skutkové podstaty. Za spáchání trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob hrozí pachatelům až dva roky vězení," dodal Bednařík.