Martina Vlachová vstává ve čtvrt na čtyři ráno a odchází do služby. Pracuje jako ostraha objektu. Aby se nejen ona, ale i další obyvatelé Selského náměstí v olomouckých Chválkovicích vyspali, museli sepsat petici proti zdejšímu podniku, kde až do ranních hodin hrála nahlas hudba a okolí rušili opilí návštěvníci baru.

Nový majitel podniku se dušuje, že už bude klid.

„Bylo to strašné. Celou noc tady hrála hudba a řvali opilci. Bydlíme tu už dlouho a od doby, co zde otevřel onen bar, se tu nedalo pořádně vyspat a v podstatě ani normálně žít," sdělila Martina Vlachová, která bydlí kousek od provozovny, která se nachází na Selském náměstí.

Společně s ostatními petenty si na neklid stěžovala na olomoucké radnici. Také pan Pavel Mařík, další z iniciátorů petice, poznamenal, že zde bylo k nevydržení.

„Nejhorší situace byla v květnu a červnu. Několikrát jsme volali městskou policii, ta však vždy pouze přijela, ani blokovou pokutu neudělila, a zase odjela," uvedl muž, který bydlí hned za podnikem.

Místním vadila zejména páteční diskotéka a také hluk, který dělali návštěvníci na předzahrádce. Opakovaně proto volali strážníky, kteří vše řešili domluvou.

Na místo přijeli také pracovníci stavebního úřadu olomouckého magistrátu.

„Důrazně jsme apelovali, aby zde byl lidově řečeno klid a stavba byla využívána v souladu s kolaudačním souhlasem. Diskotéka se zde podle nynějšího účelu stavby nesmí pořádat. Shledali jsme pochybení stavebnětechnického rázu a nařídili jsme zajistit řádné odvětrání baru, tak aby k tomu nebylo určeno okno do dvorního traktu objektu," uvedla Eva Hyravá, vedoucí stavebního odboru.

Zahrádka jen do 22 hodin

Zařízení má od srpna nového majitele.

„O situaci, která tu byla, jsem stejně jako o petici a výjezdech městských strážníků slyšel. Můžu zaručit, že se již nic takového nebude opakovat. Byli zde i úředníci z magistrátu. Zareagoval jsem hned. Na zahrádce se obsluhuje do 22 hodin. Samozřejmě, pokud zde budou slušní hosté, tak je obsloužíme i poté," řekl Jindřich Bílý.

Podotkl, že také jedná s hygienou o možnostech pouštět zde reprodukovanou hudbu.

Před časem si na hluk a neukázněnost hostů jiného olomouckého podniku stěžovali také obyvatelé Komenského ulice.

V současnosti však neexistuje žádná vyhláška, která by případné rušení klidu sousedů nočních provozoven zakazovala.

„Stížnostmi, jako je například ta z Chválkovic, se samozřejmě pečlivě zabýváme a vždy se občanům snažíme vyjít vstříc. Vedení města jedná s majiteli provozoven i s občany a situaci průběžně sleduje. Zatím se ale tyto stížnosti řeší případ od případu. Vyhláška, která by tuto problematiku upravovala obecně, zatím nevzniká," uzavřela Jana Doleželová, mluvčí olomoucké radnice.