„Silný západní, postupně severozápadní vítr s nárazy 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h). Nejsilnější nárazy očekáváme ve večerních hodinách při přechodu studené fronty,“ varuje ČHMÚ. Na horách může vítr v nárazech dosahovat rychlosti až 125 kilometrů v hodině.

Vítr může lámat větve stromů, způsobovat škody na majetku a některých budovách. Může také přerušit dodávky elektrické energie.

„Hrozí nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy,“ upozorňují meteorologové.

Vyloučit nelze komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací či možnost převrácení prázdného nákladního automobilu.

ČHMÚ proto doporučuje zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty.

„Lidé by měli omezit pohyb venku i jízdy autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu,“ varují.

V Jeseníkách by měli turisté omezit vycházení, nevydávat se na túry a dodržovat pokyny Horské služby.

Na neděli předpovídají meteorologové také déšť, v polohách nad 1200 metrů déšť se sněhem. Večer se mohou ojediněle objevit bouřky. Nejvyšší teploty v neděli vyšplhají na 9 až 12 stupňů Celsia, na horách bude maximálně 1 až 5.