„Stále máme potvrzeny tři případy. U ostatních, u nichž bylo podezření, se spalničky nepotvrdily. Bylo jich dost,“ uvedla v pondělí vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Barbora Hanáková.

Lékaři měli podezření na spalničky například u školáka z prostějovské základní školy. Ani v tomto případě však laboratoře toto vysoce nakažlivé infekční onemocnění nepotvrdily.

Podle odborníků si kvůli probíhající epidemii spalniček v Česku všímají praktičtí lékaři tohoto onemocnění více a hlásí podezření, i když se nakonec ukáže, že šlo o jinou chorobu.

Rekonstrukce radniční věže na Horním náměstí v Olomouci - 8. dubna 2019
Olomoucká radnice přišla o vrchol věže

Očkování dvěma dávkami

„Hlavně se ukazuje, že přijatá protiepidemická opatření zafungovala. A onemocnění se v kolektivu dále nerozšířilo,“ poukázala Hanáková na potvrzený případ z prostějovského gymnázia, kde epidemiologové okamžitě poslali do karantény spolužáky chlapce i část pedagogů, kteří s nim přišli do kontaktu.

„Spolužáci byli proti spalničkám naočkováni, a to dvěma dávkami,“ připomněla Hanáková jedinou účinnou ochranu proti tomuto vysoce infekčnímu onemocnění.

Lukáš Černošek (vpravo), obžalovaný z usmrcení z nedbalosti v souvislosti s tragickým případem z Předmostí u Přerova, u Okresního soudu v Přerově 4. dubna 2019..
Muž, jehož pes usmrtil dítě, dostal podmínku

Projevy spalniček

Počty nakažených spalničkami v Česku od počátku letošního roku letí vzhůru. V populaci klesá proočkovanost i imunita. V Olomouckém kraji, i když je případů třikrát více než za celý minulý rok, je situace klidná.

Spalničky se šíří kapénkami. Zprvu se projevují jako běžná viróza. Může je provázet zánět průdušek i zápal plic či meningitida. Spalničky se projevují horečkou až 40°C, rýmou, kašlem, zánětem spojivek a na sliznici v dutině ústní se objevují bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý den při horečce se vysévá vyrážka nejprve za ušima a na obličeji, odkud postupuje dále po těle. Po pěti dnech ustupuje.

Ondřej Csik, vedoucí záchranné stanice v Pateříně, se zraněnou labutí, kdy ještě bojovala o život
Družka podřezaného labuťáka zemřela, vajec se ujala kachna s husou