Poutníci doprovázejí české a moravské biskupy na cestě nazvané Ad limina apostolorum neboli K prahům apoštolů spojenou se soukromou audiencí u papeže.

V bezprostřední blízkosti Svatého Otce se ocitla i Eva Friderichová z Krčmaně. Když v úterý po poledni nastupovala v Olomouci do autobusu, netušila jaký zážitek ji v srdci Itálie a římskokatolického světa čeká.

„Zakřičela jsem Francesco!"

„Je to poprvé, co jsem v Římě, poprvé ve Vatikánu," sdělovala třiapadesátiletá věřící svoje dojmy, když stála před bazilikou svatého Petra.

„Neskutečná stavba. Obrovské sloupy, sochy," popisovala s dojetím monumentálnost unikátního Berniniho díla, které na ženu zapůsobilo.

Ještě silnější dojmy si však odveze z chvíle, kdy se během generální audience na tomto místě ocitla blízko člověka, který jako by ani nepatřil do blyštivého světa paláců a mramorových soch.

„Papeže Františka jsem viděla neskutečně blízko. Když procházel věřícími, byla jsem od něj nejvýše dva metry. Bylo to úžasné! Chvíle, na kterou nikdy nezapomenu," svěřila se skromná žena.

„Zakřičela jsem Francesco!" popisovala, jak se nechala unést, a vyslovila jméno, které si Argentinec s italskými předky vybral, když byl zvolen hlavou katolické církve.

Olomoucký arcibiskup vedl mši v Lateránu

Po generální audienci na svatopetrském náměstí, na jejímž konci papež požehnal korunky pro mariánský reliéf Palladium země české a korunu pro sochu Panny Marie v Olešnici, poutníci z Olomoucka nevynechali možnost pohlédnout z ochozu kopule baziliky svatého Petra na Vatikán a Řím.

„Únava je znát. Cesta byla náročná, ale s pomocí Boží jsme všechno zvládli. Kdo ví, jestli se ještě někdy do Říma dostanu," vstřebávala paní Eva další zážitky, které potlačovali únavu po noci v autobuse.

„Krásně nám svítí slunce. Co víc si ještě můžeme přát? Kéž by nás provázelo po celou pouť v Římě," děkovala za přízeň počasí.

Odpoledne se poutníci zúčastnili mše v bazilice v Lateránu, kterou celebroval olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Nato zdolali Svaté schody, po kterých zbožní lidé stoupají v modlitbách a pouze po kolenou.

„Program je skutečně nabitý. Ale hlavně chceme být s biskupy a podpořit je, zúčastnit se bohoslužeb, zamyslet se nad svým životem," uvedl Jindřich Miklas z Prostějova, který poutníky z Olomouckého kraje doprovázel.

Dar z Olomouce: plastika Cyrila a Metoděje

Pouť potrvá do neděle. Šestnáct duchovních vedených kardinálem Dominikem Dukou se setká s papežem Františkem v pátek.

„Na setkání se těším jako na vrchol návštěvy, která má za cíl hlubší sjednocení. Jsem zodpovědný v místní církvi, která chce být v aktualizované jednotě s církví světovou. Chci zachytit papežovy snahy o obnovu církve a ujistit ho, že budeme v našem prostředí usilovat o totéž," uvedl před setkáním arcibiskup Jan Graubner.

Svatému otci předá dar: kovanou plastiku svatého Cyrila a Metoděje zpracovanou kovářem-výtvarníkem Pavlem Mačkem z Loučky u Vizovic. Vybrán byl jako připomínka loňského jubilea 1150 let od příchodu soluňských bratří na Velkou Moravu.

Návštěvu Ad limina apostolorum konají biskupové v pravidelných intervalech a jejím cílem je posílit jednotu se Svatým stolcem. Čeští a moravští biskupové se takto do Vatikánu vypravili naposledy před osmi lety.