Po pěti letech příprav mají před sebou velký den, kdy dostanou několik málo minut, aby si živě promluvili s astronauty.

Dlouhodobý projekt před lety nastartoval americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA), aby podpořil zájem o vědu, techniku a vesmír. Studenti a žáci mají možnost položit posádce ISS své otázky. Když se šance naskytla i českým školám, gymnázia zareagovala.

Příprava v Olomouci trvá už pět let

Co je to ISS?Mezinárodní vesmírná stanice (International Space Station – ISS) je v současné době jediná trvale obydlená orbitální stanice a největší lidmi vytvořené dílo v kosmu.
Současnou posádku tvoří Američané Scott Kelly a Timothy Kopra, Rusové Michail Kornijenko, Sergej Volkov a Jurij Malenčenko a Brit Timothy Peake.
Více info zde 

 Podmínkou vzdělávacího programu je spojení dvou organizací.

V Olomouci to nejprve byly Hanácký radioklub OK2KYJ a Gymnázium Čajkovského.

„Časem přistoupilo Slovanské gymnázium a Gymnázium Olomouc-Hej-čín. Zapojila se i Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého a studentský spolek UP Crowd," vyjmenoval předseda rádioklubu Rudolf Bláha.

S koordinací pomáhá mezinárodní dobrovolnická rádioamatérská organizace ARISS.

Struktura příprav je složitá, ostatně práce již trvají zhruba pět let. Úřad NASA musí být o všem informován, jednotlivé kroky je nutné konzultovat s jeho zástupci.

Olomoucké školy například jednají s mentorem z Polska. Všechna opatření a podmínky však směřují k jedinému výsledku. Tím je uspořádání rádiové konference mládeže s posádkou kosmické stanice.


Mezinárodní vesmírná stanice (International Space Station – ISS

Zdroj: UPCrowd 

Elitní skupina

Při dlouhém chystání ale přišly potíže. „Původně byl termín stanoven na září minulého roku. Jenže doprovodná loď havarovala a způsobila reorganizace programu, takže nás zařadili na druhý týden v březnu. Byli jsme ovšem nesmírně potěšeni už tím, že nás vybrali. Ne každému se podaří se do elitní skupiny dostat a programu se zúčastnit," řekl Rudolf Bláha.

Studenti a lektoři už vědí, že zásadní pro ně bude pondělí 7. března. Přelet potrvá zhruba deset minut. Tým bude ISS sledovat pomocí antén od doby, kdy se stanice objeví nad Afrikou. Jako zázemí vybral přírodovědeckou fakultu, protože Gymnázium Čajkovského je zastíněné okolní zástavbou.

Dvacet nachystaných otázek

Konference bude poměrně krátká, kosmonauti na ni mají kvůli přípravám vyhrazenu půlhodinu. „Kdo se podívá na stránky orbitální stanice, uvidí program jednotlivých kosmonautů daný na minuty," upozornil ředitel rádioklubu.

Do poslední chvilky nebude jasné, na které ze studentů se dostane. Každé gymnázium nicméně vybralo mluvčí s nachystanými otázkami. Otázek je připravených dvacet.

„Záleží na tom, na jak dlouho se spojení podaří a jak budou astronauti výřeční. Někdy se povede zodpovědět otázek dvanáct, někdy tři," zmínila učitelka na Gymnáziu Čajkovského Eva Farmačková, která se v projektu stará o komunikaci a koordinaci.

Dotazy na osobní hygienu vyloučili

K náročnosti práce dodala, že administrativa kolem je složitá, záleží na každém slovu. I proto musel otázky předem schválit mentor i NASA.

„Kluky zajímají vyloženě technické věci, děvčata se zase ptají například na to, jestli má u sebe někdo osobní talisman.Dotazy na osobní hygienu a podobně jsme vyloučili, protože o tom jsou na internetu instruktážní videa a lidé se mohou dozvědět, jak si třeba kosmonauti čistí zuby," doplnila.

Studenti se také chtějí zeptat na potíže se stavem beztíže nebo na budoucí přítomnost zvířat na Mezinárodní vesmírné stanici.

Budeme se bát bouřkového mraku

Na moment „zavolat" na ISS čekaly školy tak dlouho, že někteří studenti mezitím odmaturovali a bylo nutné najít za ně náhradu. I současní členové týmu jsou často z maturitních ročníků, většinou jde o studenty mezi 16 a 19 lety.

Všichni doufají, že první březnové pondělí vyjde počasí.

„Může ovlivnit kvalitu spojení. Bojíme se bouřkového mraku nebo ionosferického blesku," uvedl Rudolf Bláha. Pokud by se konferenci nepodařilo uskutečnit, mají v Olomouci slíbený náhradní pokus.

Kromě Olomouce se z České republiky hlásil ještě Vsetín, podle ředitele rádioklubu ale nyní není v pořadí.

Technika přišla na stovky tisíc

Olomoucká radnice dala na projekt peníze, které pomohly zdokonalit technické zařízení. Jedno stojí sto až sto padesát tisíc korun a podle předpisů musí být zdvojené.

Mezinárodní vesmírná stanice je jediná stále obydlená orbitální stanice a největší lidmi vytvořené dílo v kosmu.

Co je to ISS? Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je aktuálně jediná trvale obydlená vesmírná stanice. Její první díl, modul Zarja, byl vynesen na oběžnou dráhu 20. listopadu 1998. Od roku 2000 je trvale obydlena. Posádka se obměňuje každého půl roku a tvoří ji obvykle šest lidí. Stanice se pohybuje na nízké oběžné dráze Země ve výšce kolem 400 kilometrů. Při průměrné rychlosti okolo 27 kilometrů za hodinu pravidelně obíhá Zemi s periodou přibližně 92 minut. její hmotnost je okolo 450 tun. Je projektem pěti kosmických agentur: NASA (USA), Roskosmos (Rusko), JAXA (Japonsko), Kanadská kosmická agentura a Evropská kosmická agentura. Současnou posádku tvoří Američané Scott Kelly a Timothy Kopra, Rusové Michail Kornijenko, Sergej Volkov a Jurij Malenčenko a Brit Timothy Peake. Fungovat má do roku 2024.

Více info zde: http://exfyz.upol.cz/didaktika/iss/index.html