Poté, co bylo 10.března pro veřejnost kvůli riziku šíření koronaviru uzavřeno Moravské divadlo v Olomouci, zvažovali jeho zaměstnanci, jak pomoci osamělým seniorům.

„Společně s kolegyní Janou Posníkovou jsme se pustily do obvolávání členů klubu příznivců našeho divadla, což jsou většinou lidé seniorského věku. Nabídly jsme jim možnost nákupu potravin a léků, pochůzek na poštu nebo venčení pejsků. Chtěly jsme jim pomoci v situaci, kdy je pro ně zdravotním rizikem opouštět domácnost. Vlastně jsme nezávisle na sobě vymyslely stejnou věc, jakou v tu dobu připravovala olomoucká Charita spolu s městem,“ vzpomněla dramaturgyně činohry Moravského divadla Michaela Doleželová.

Nakupování v čase koronaviru. Ilustrační foto
Pokladní sedí v první linii, řetězce je ocení bonusy k výplatě

O nákupy s bezplatnou donáškou až domů mají podle ní zájem desítky osamělých seniorů. Využít je mohou také invalidní občané nebo třeba maminky samoživitelky, které v těchto náročných dnech potřebují pomoci.

Zaměstnanci Moravského divadla od nich po telefonické domluvě převezmou oproti podpisu hotovost a nákupní seznam a pak jim potraviny nebo léky přivezou zdarma až domů.

„Pokud je to potřeba, zajistíme i pochůzku na poštu nebo venčení psů. Náklady za benzín nebo telefon si každý dobrovolník hradí ze svého. Jsme skupinka asi osmi lidí. Jsou v ní herci, zpěváci a tanečníci. Seniorům budeme pomáhat tak dlouho, jak to bude potřeba. Máme od nich moc hezkou zpětnou vazbu, dostali jsme několik krásných e-mailů s poděkováním. Jsou nadšení, že se o ně v této těžké době někdo zajímá a pomáhá jim,“ popsala Michaela Doleželová.

Olomouc v čase koronaviru. Bezručovy sady
Olomoucká radnice přerušila výkup roušek, dobrovolníci už jich přinesli tisíce

Pomáhají i další dobrovolníci

Olomouckým seniorům od minulého pondělí nakupují další dobrovolníci, kteří se zapojili do nové služby organizované olomouckou Charitou a městem.

Pomáhat se rozhodla také studentka psychologie a teologie Univerzity Palackého Magdalena Lhotská.

„Hlásím se na odpolední směny, po obědě místo studia vyrážím na Charitu. Spolu s řidičem tam dostaneme roušky, rukavice, dezinfekci a objednávky od klientů. Jakmile předáme poslední nákup naší směny, vracíme se domů. Někdy unavení, ale s dobrým pocitem, že jsme mohli pomoci těm, kteří to teď potřebují,“ řekla studentka.

Je jednou z více než stovky dobrovolníků přihlášených do společného projektu Charity a města Olomouc.

Senioři starší 70 let si díky němu mohou dvakrát do týdne objednat nákup potravin, drogerie a léků s bezplatnou dopravou až domů. Jednou za dva týdny je možné si domluvit dovoz velkého nákupu v hodnotě do dvou tisíc korun a hmotnosti do 15 kilogramů. 

Ilustrační foto
Ochrana seniorů? Děláme maximum, zní z domovů v Olomouckém kraji

Nákupy, které zajišťuje Charita Olomouc společně s městem lze objednat na:
nakupy@olomouc.charita.cz
Charita Olomouc – 731 631 967
Magistrát Olomouc – 604 226 834 nebo 604 293 003

Nákupy, které zajišťují zaměstnanci Moravského divadla lze objednat na:
nakupsdivadlem@mdol.cz
tel. 602 772 433 (Michaeala Doleželová, volat je možné od 10 do 15 hodin)
tel. 602 727 988 (Jana Posníková, volat je možné od 10 do 15 hodin)

Dobrovolníci zajišťují seniorům nákupy. Ilustrační foto
Olomouc začala rozvážet osamělým seniorům nákupy až domů