Rok po rozvázání smlouvy s provozovatelem Leo Friedlem, který musel do letošního února prostory klubu vyklidit, zůstává legendární Účko opuštěné.

Friedl dostal od vlastníka budovy, Univerzity Palackého v Olomouci (UPOL), výpověď, protože klub prý ustrnul a začala mu klesat návštěvnost.

Přitom za jeho éry sem na koncerty a diskotéky dojížděli lidé z celého kraje i z jiných koutů Moravy.

Jestli ze státního rozpočtu přiteče určitá částka i na opravu Účka, by měli vědět do jara. Do té doby s klubem v areálu studentských kolejí počítat nelze.

„Ty prostory je nutné upravit zevnitř i zvenku. Hodilo by se venkovní posezení, celkově to tu udělat pohodlnější,“ dodal Suchánek.

Co bude s tramvajemi, které před volbami využívali pro svoji kampaň lidovci?
Co bude s tramvajemi u bazénu? Majitelé mají velké plány
18.11.2018. Vánoční strom dorazil na Horní náměstí v Olomouci
Vánoční strom už dorazil na olomoucké náměstí. Podívejte se

Práce na proměně nezačaly

Univerzita na podzim minulého roku vyhlásila výběrové řízení na provozovatele klubu, podle kterého měla celková rekonstrukce objektu začít v únoru a skončit nejpozději začátkem akademického roku, tedy na přelomu září a října.

Jeho vítězem se stal Miroslav Vosátka, který vlastní i olomoucké kluby Vertigo a 15 minut. Práce na bývalém Účku ale do dnešních dní nezačaly.

"Jednoznačnou prioritou uplynulých měsíců bylo rychlé zprovoznění menzy, jednání ohledně U-klubu byla aktuálně obnovena," sdělila v minulých dnech mluvčí UPOL Gabriela Sýkorová Dvorníková. Současný nájemce nyní s univerzitou jedná o podmínkách pronájmu i budoucnosti budovy.

„Pravdou je, že se dostáváme do skluzu. Univerzita přes léto opravovala menzu, tu bylo nutné zcela vyklidit. Všechny věci jsme přemístili do bývalého U-klubu, po dobu rekonstrukce z něj bylo takové malé skladiště,“ vysvětlil ředitel Správy kolejí a menz Josef Suchánek.

Opravenou jídelnu pro vysokoškoláky studenti poprvé využili v první polovině října. Ani poté ale nebyl bujarý život v legendárním olomouckém klubu resuscitován.

Leo Friedl
Už to není U-klub, už je to jen sál, říká teď již bývalý provozovatel Leo Friedl

Rušící staveniště

Kromě rekonstrukce menzy prý mohou za současný stav klubu další dva faktory – výstavba protipovodňových opatření a žádost o dotace.

Podle Suchánka se nový nájemce trochu vylekal, když se po začátku akademického roku přišel na pronajaté prostory podívat. Budova totiž nyní stojí poblíž staveniště, v okolí řeky Moravy probíhá výstavba protipovodňových opatření.

„Firma teď u náplavky zatlouká piloty, což už mělo být dávno hotové. Nejen že to ruší studenty, ale kdo by chtěl provozovat klub v takových podmínkách,“ vysvětloval.

Spolumajitel olomouckého gaybaru Diva Miroslav Maršíček a Jarmila Nejezchlebová, duše podniku
Majitel gayclubu Diva: o 20 letech úspěchu i skinovi s pálkou

Do jara beze změny

Vosátka brzy dostane možnost si dané místo lidově řečeno osahat. Může začít třeba stěhovat nábytek. Kdy však zahájí provoz plánovaný multifunkční prostor pro mladé, zatím jasné není.

Olomoucký deník kontaktoval nájemce, aby se k tomu mohl vyjádřit, ten však situaci odmítl komentovat.

Vlastník nemovitosti ještě čeká, nedostane-li peníze od státu.

„Ministerstvo školství plánuje investovat do rozvoje vysokých škol, což zahrnuje právě i opravy starých budov. Univerzita Palackého si o dotaci zažádala, tak uvidíme,“ řekl Josef Suchánek.

Opravy a vylepšení olomouckého rozária - podzim 2018
Další proměna olomouckého rozária začala. Bazény budou, ale ne ke koupání

Domov pro Mňágu

U-klub v Olomouci fungoval 35 let, svoji hudební kariéru v něm rozjely například kapely Monkey Business, Kryštof nebo Chinaski.

Na pódiu vystoupili Vladimír Mišík, Zuzana Navarová, Ivan Král či The Plastic People of the Universe.

Domovskou scénou se Účko stalo třeba pro Mňágu a Žďorp nebo Vypsanou Fixu.

Jaromír Nohavica zde v roce 1994 nahrál live desku Tři čuníci. 

Demonstrace na náměstí Míru (dnes Horní náměstí). Listopad 1989 v Olomouci
Sametová revoluce v Olomouci OBRAZEM. Vzpomínáte?