Hlavní závod odstartuje kvůli přenosu z fotbalového šampionátu netradičně už v 18:30. Trať je oproti loňskému závodu mírně pozměněna kvůli rozkopanému a uzavřenému okolí mostu u Bristolu.

Podle manažera regionálních běhů RunCzech Tomáš Coufala je zhruba třetina účastníků olomouckého půlmaratonu přímo z Olomouce a okolí, jezdí ale i hodně běžců ze severu a jihu Moravy, Slovenska či Polska.

Olomoucký půlmaraton je v počtu účastníků největší z regionálních běhů. Čím to je?
Například tím, že letos se bude konat už devátý ročník, závod tedy má vybudovanou tradici. A také je pravda, že na Moravě – na rozdíl od Čech – tolik běhů tohoto typu není.

Na omezení po trase půlmaratonu upozorňují motoristy cedule už celý týden
Olomoucký půlmaraton 2018: kam nepustí auta a jak pojede MHD


Odkud běžci do Olomouce nejčastěji přijíždějí?
Asi ve 35 procentech se jedná o Olomoučany, spousta lidí přijíždí i z Ostravy, Brna. A jelikož je to blízko na Slovensko a do Polska, tak se účastní řada závodníků z těchto sousedních zemí. Kapacitu hlavního závodu jsme letos navýšili o sto běžců a kapacitu rodinného běhu o dvě stě. Věříme, že v součtu překonáme hranici deseti tisíc závodníků.

Letos jste posunuli čas závodu. Proč?
Hlavní závod startuje o půl hodiny dříve. A to proto, že jsme se potřebovali vejít s přímým přenosem závodu na ČT sport mezi dva zápasy základních skupin mistrovství světa ve fotbale.

Kdybyste měl poradit běžcům, kteří chtějí v Olomouci zvládnout oněch 21 kilometrů plus 97,5 metru a ani kousek navíc: mají zatáčky „řezat“ co nejvíce, nebo stačí běžet prostředkem silnice?
Trať se vždy měří na ideální stopu, tedy tu nejkratší. Když zatáčky „řežete“, tak je to správně. Pokud běžíte prostředkem vozovky, tak si trasu většinou prodlužujete.

Tereza Koňaříková z Olomouce je tváří kampaně k půlmaratonu
Běžela v Olomouci, teď je tváří půlmaratonu. Směju se tomu, říká


Jak se taková ideální trať plánuje?
Musíme vynechat několik základních bodů, třeba nemocnice musí být dostupná po celou dobu závodu, musí fungovat nádraží a podobně. Trasu si naklikáme na mapách. A na místě ji pak projedeme na kole, auty. Variant máme vždy několik. Nakonec zvolíme i na základě konzultací s úřady tu optimální.

Pro všechny běhy, včetně olomouckého půlmaratonu, jste získali zlatou známku IAAF. Co jste pro to museli udělat?
Například musí být zajištěn přímý televizní přenos závodu, musí startovat řada elitních atletů, doprava musí být kompletně uzavřena, na trati nesmějí parkovat vozidla.

Ředitel olomoucké fakultní nemocnice Roman Havlík se znovu postaví na start Mattoni 1/2Maratonu Olomouc
Ředitel fakultní nemocnice Havlík: Neběžel jsem jen jediný ročník půlmaratonu


Kolik takový závod přinese městu?
Dle analýzy od agentury Czech Tourism jsou to desítky milionů korun. Běžci a jejich doprovod se ubytují, konzumují, nakupují…

… restauratéři a hoteliéři jsou určitě spokojení. Ale lidem bydlícím poblíž tratě přinášejí uzavírky nepohodlí.
Snažíme se proto omezovat dopravu na co nejkratší dobu. Ostatně při plánování trasy se snažíme, aby nevznikaly úplně odříznuté oblasti.

Kdy jste si byl naposledy zaběhat vy sám?
Naposledy jsem vyběhl před několika málo dny otestovat připravovanou závodní trať v Liberci, kde pro běžce plánujeme novinku v našem portfoliu závodů. Jmenuje se Liberec Nature Run a poběží se v neděli 7. října. Startujeme na libereckém náměstí a trasa závodníky zavede na nejkrásnější místa Jizerských hor včetně Bedřichovské přehrady.
Na výběr je z kratší dvanáctikilometrové a delší dvaadvacetikilometrové trasy a registrace už běží na našem webu, tedy na www.runczech.com. (alx)

Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na festivaly, hrady i koníky