Kromě půlmaratonu, štafety a desetikilometrové trati nabídne sobota i tříapůlkilo­metrový běh pro rodiny s dětmi, kde jedině jsou ještě volná místa.

Uzavírky a omezení

Pro auta bude po celý den uzavřeno Horní náměstí a Pavelčákova ulice.

Mezi 16. a 23. hodinou pak policie postupně uzavře další ulice na trase závodu.

Konkrétně se motoristé nedostanou na třídu Svobody ve směru do centra, na třídu 17. listopadu, na Masarykovu třídu a třídu Kosmonautů, do Šmeralovy a části Jeremenkovy ulice.

Zákaz vjezdu bude po půl páté odpoledne platit také v ulicích Tovární, Velkomoravská, Albertova a Štítného, na náměstí Hrdinů, v Riegrově a části Palackého ulice.

Večer auta nepustí ani do Krapkovy ulice či ulic okolo tržnice (Kateřinská, Aksamitova, Mlýnská.)

Další lokality v okolí trasy závodu budou mít omezený vjezd a výjezd.

PODROBNÝ ROZPIS UZAVÍREK a OMEZENÍ zde (olomouc.eu)

Trasa Olomouckého půlmaratonu 2012

Zákazy parkování

Podél celé trasy závodu je také od 16. do 23. hodiny vyhlášen zákaz parkování.

Trasa vede od startu na Horním náměstí Pavelčákovou, třídou Svobody, 17. listopadu, Masarykovou třídou, třídou Kosmonautů, Jeremenkovou, Tovární, Velkomoravskou, Albertovou, Foerstrovou, Štítného, Wolkerovou, Smetanovými sady, Krapkovou, Palackého, Riegrovou a cíl je opět na Horním náměstí.

Zákaz parkování s časovým omezením platí pro několik dalších ulic, kde začíná vždy v 16 hodin.

V ulicích Štítného, Krapkova, Riegrova a Pavelčákova bude platit v celém úseku v obou směrech až do 23 hodin.

Na třídách Masarykova a 17. listopadu je vyhlášen do 21.30 hodin s tím, že na Masarykově třídě je to vpravo ve směru jízdy od Žižkova náměstí a na 17. listopadu v celém úseku od třídy Kosmonautů po Masarykovu třídu.

V ulicích Aksamitova, Kateřinská a Mlýnská se nesmí auta nechat do 18.30 hodin. Řidičům, kteří svá vozidla zapomenou přeparkovat, je policie odtáhne.

„Vyhlásili jsme dopravně bezpečnostní akci, která se bude týkat především zabezpečení dopravní situace v Olomouci. Dopravní policisté se budou spolupodílet při zajištění bezpečnosti a plynulosti v silničním provozu a veřejného pořádku. Do akce nasadíme dvacet policistů a dvacet strážníků," sdělila policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Olomoucký půlmaraton - průlet trasou

Zdroj: Youtube

Výluky MHD

Půlmaraton ovlivní i provoz tramvajových a autobusových linek MHD.

Již od 17 hodin, kdy startuje Rodinný běh, budou omezeny autobusové linky směřující od Tržnice k Okresnímu soudu.

Autobusová zastávka Tržnice směr náměstí Hrdinů pro linky číslo 14, 16, 17, 20 a 22 bude proto přemístěna na tramvajovou zastávku Tržnice směr Okresní soud a pro linky číslo 18 a 27 na zastávku Tržnice, plocha.

Po 19. hodině olomoucký dopravní podnik odkloní většinu linek z pravidelných tras, některé linky budou po tuto dobu předčasně ukončeny. V úseku Nová Ulice – Wolkerova a zpět bude zajištěna náhradní autobusová doprava.

Ukončení závodu je plánováno kolem 22 hodiny. Poté budou autobusové a tramvajové linky vráceny zpět do svých tras.

Podrobné informace o změnách v provozu MHD lidé najdou na www.dpmo.cz. Informace o výlukách budou rovněž vyvěšeny na zastávkách tramvají a autobusů.

Podrobnosti o změnách v meziměstských spojích se cestující dozví na morava.veolia-transport.cz.

Rodiny s dětmi

Soutěžní běhy jsou již naplněné, ovšem na Rodinný běh se lze stále zapsat.

„Zájemci se mohou hlásit den před závodem v Expu v pavilonu E na Výstavišti Flora a nebo v sobotu před startem na Horním náměstí," uvedl za pořadatele Tomáš Nohejl.

V pátek je Expo pro registrace do Rodinného běhu otevřeno od 12 do 19 hodin.

Na 3,5 kilometru dlouhou trať mají účastníci hodinový limit.

Ti starší patnácti let zaplatí sto padesát korun, lidé nad pětašedesát a děti pod čtrnáct let mají startovné za padesát korun.

Pro dotazy je připravena bezplatná dopravně-informační telefonní linka 800 333 435, kam mohou lidé volat v pátek od 8 do 18 hodin a v sobotu od 11 do 23 hodin.

Podrobnosti ohledně závodu lze také zjistit na www.olomouckypulmaraton.cz.

Proběhnutí se s hvězdami i půlmaratonská mše

Kromě samotného půlmaratonu připravili organizátoři několik doprovodných akcí.

Jednou z nich je páteční proběhnutí se ve společnosti špičkových atletů. Dvouapůlkilometrový běh startuje v 17 hodin v pavilonu E na Výstavišti Flora.

V sobotu v 16 hodin odslouží v kostele sv. Michala páter Antonín půlmaratonskou mši.

Výsledky půlmaratonu mužů budou vyhlášeny ve 20.15 hodin a pět minut potom i výsledky žen. Následovat budou časy nejlepších Čechů a Češek a běžců na desetikilometro­vé trati.

Nejstarší běžec má 73 let

Při závodu mohou lidé mezi 3700 závodníky ze třiadvaceti zemí potkat kromě loňské etiopské vítězky Netsanet Achamo nebo favorizovaného Keňana Daniela Chebii i české dálkové běžce Jana Kreisingera a Petru Kamínkovou nebo herce a zpěváky Moravského divadla Olomouc.

Nejstaršími závodníky na trati budou pětašedesátiletá Eva Patočková a třiasedmdesátiletý Jindřich Tomíšek. Na desetikilometrový běh se vydají i dva patnáctiletí účastníci.

Program na Horním náměstí zpestří Kulturní pódium, na kterém se budou celou sobotu střídat kapely, módní přehlídky či rozcvičky.