Otevřená mysl k umění je otevřeným srdcem k životu. Citát vizuálního umělce Davida Strauzze od úterý 29. září doplňuje originální výzdobu lomeného průchodu mezi Horním náměstím a náměstím Republiky v Olomouci. Barevné portréty zkrášlily průchodnou galerii díky organizátorům Olomouckého majálesu UP.

„Pět let žiju v Praze, v Olomouci jsem podruhé v životě. Opravdu nádherné město. Je mi ctí tu být, děkuji za pozvání,“ svěřil se Deníku kanadský rodák s českými předky.

Sprejování zabralo dva dny. S výslednou prací byl autor spokojen. Tvorba má znázorňovat lásku, vztah mezi dvěma zamilovanými páry. Čtveřice obličejů je paradoxně zřetelnější přes hledí foťáku nebo kamery. To byl Strauzzův záměr.

„Běžně využívám tuto techniku, protože lidé řeší život přes mobil a často skrývají své pocity. I když tvrdí, že všechno je fajn, ve skutečnosti to tak není. Trošku jsem si pohrál s tím, aby se na můj výtvor dívali jinak,“ vysvětlil. Na dotaz, jestli se nebojí, že mu jeho chloubu časem někdo přečmárá, pokrčil rameny a usmál se. „To je street art, tak to chodí,“ prohlásil smířlivě lámanou češtinou. Uprostřed průchodu si lze přečíst báseň, kterou na zeď připsal Matyáš Kotlár.

Začátek akademického roku 2020/2021 na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, 24. 9. 2020
Univerzita v rouškách. Do Olomouce se vrátily tisíce studentů

Blešák a dýdžejové

Kromě obdivování umělecké činnosti mohli lidé navštívit bleší trh ve Wurmově ulici a potěšit sebe nebo někoho dalšího bižuterií, knihami, oblečením, domácími potřebami nebo ručními výrobky.

Klienti sociálně terapeutické dílny pro lidi s duševním onemocněním nabízeli Fair Trade kávu, Skautský institut v Olomouci zajistil možnost „nákupu“ oblečení formou výměny. Výtěžek poputuje na služby Charity Olomouc.

Okleštěný majáles zakončil koncert dua Malalata. Slovenští dýdžejové, specializující se na balkan beats, gypsy music, reggae a world music, zahráli na terase přírodovědecké fakulty. Koncert s netradičním výhledem na Olomouc při západu slunce bylo možné sledovat online.

„Původní květnový termín spojený s oslavou našich 10. narozenin nám nevyšel, a nakonec ani ten zářijový. Oficiálně se tedy uvidíme až 10. a 11. května 2021,“ uvedli organizátoři na webu Olomouckého majálesu. 

Slavné osobností spojené s Olomoucí a zobrazené s neobvyklými doplňky oživily fasádu bývalého měšťanského pivovaru v Lafayettově ulici
Klávesák Mozart, císařovna se smetákem. Fasáda v Olomouci originálně ožila