Od masivního kybernetického útoku na datovou síť magistrátu už uplynulo šest týdnů. Většina důležitých funkcí je už obnovena, IT specialisté ještě pracují na úpravách interních systémů a dolaďují poslední nefunkční záležitosti.

Město přitom opakovaně čelí kyberútokům z různých míst světa.

„Stále jsme ve střehu, útoky různého typu se opakují a ještě opakovat budou. Zvýšená zátěž se týká například spamů. Tento týden jsme zaregistrovali velké množství spamových útoků z Brazílie, které z velké části odfiltroval náš firewall a antispamová ochrana,“ popsal vedoucí IT odboru Jiří Fišer.

Útoky prostřednictvím spamů nebo formou takzvaných DdoS útoků přicházely například také z Číny, Ruska, USA či Singapuru a tak byla nasazena dodatečná bezpečnostní opatření.

Sdílené koloběžky v Olomouci
V Olomouci mají přibýt další sdílené koloběžky. Radnice rozjela infokampaň

Momentálně se proto na internetové stránky města není možné připojit ze zahraničí, pracuje se ale na postupném uvolnění pravidel alespoň pro evropské země.

Veškerá úřední agenda magistrátu už je v provozu. IT specialisté chystají opětovné spuštění online rezervačních systémů a vyvolávacího systému na přepážky jednotlivých pracovišť.

Postupně bude zprovozněno napojení detašovaných pracovišť magistrátu v městských částech Olomouce, znovu bude zapojena dopravní ústředna a další části elektronického systému řízení města.

Restaurace Přístav Hlušovice s rozestavěným Majákem, 18. května 2021
U Olomouce roste originální Maják jako rozhledna. Budí emoce