Výskyt nákazy v České republice nebyl sice zatím potvrzen, kvůli možné hrozbě se však ve středu mimořádně sešla bezpečnostní rada Olomouckého kraje. K případnému boji s virem přijala preventivní opatření, s nimiž se obrátí přímo na města a obce, která pak svým obyvatelům mají poskytnout podrobnější informace.

„Už v lednu jsem byl ujištěn, že lůžek na infekčním oddělení, které jako jediné v kraji působí v prostějovské nemocnici, je dost a kapacitu lze ještě rozšířit,“ konstatoval hejtman Ladislav Okleštěk.

Markéta Vrtělová.
Erasmus v Itálii? Studenti odjíždí kvůli nákaze. Ještě se rozhoduji, říká dívka

Lidé by měli zvážit výjezdy do oblastí, v nichž už byla nemoc prokázána. Může jít například o jedince, kteří v poslední době navštívili Itálii. Nebo Írán jako olomoucká studentka.

V domácí karanténě by dívka nyní měla setrvat po dobu 14 dní a sledovat svůj zdravotní stav se zaměřením na příznaky počínajícího respiračního onemocnění.

„Ani nešlo o případ podezření, byla zde cestovatelská anamnéza,“ doplnila ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Růžena Haliřová.

Muž s rouškou před gotickou katedrálou Narození Panny Marie v Miláně (italsky Duomo di Milano) na snímku z 24. února 2020
Storno bez poplatku. Zákazníci mají nárok kvůli koronaviru rušit zájezdy

Potíže po návratu z Itálie? Nechodit do čekárny 

Doporučení domácí karantény platí pro všechny cestovatele, kteří pobývali v období od poloviny ledna 2020 v severoitalských regionech Emilia-Romagna, Lombardie, Piemont a Veneto.

„V případě potíží by neměli chodit k lékaři a sedět v čekárně, ale telefonicky jej kontaktovat a domluvit se na dalším postupu,“ zdůraznila Haliřová.

Ilustrační foto.
Lidé skupují i roušky, které viry nezastaví. Firma v Česku vyvíjí účinnější typ

Nejen kvůli studijním cestám do zahraničí doporučuje Univerzita Palackého v Olomouci sledovat informace, rady a doporučení na stránkách ministerstva zdravotnictví i Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Podle ministerstva zdravotnictví patří Česká republika mezi ty země Evropské unie, které přijaly nejpřísnější opatření.

„Ověřili jsme, že všechny krizové plány jsou funkční. Národní referenční laboratoř má dostatečné kapacity, může testovat až sto vzorků denně. Nemocnice jsou připravené, disponujeme tisícem lůžek,“ komentoval situaci na svém Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). 

Hotel na ostrově Tenerife
Část lidí z izolace na Tenerife bude moci opustit hotel. Včetně některých Čechů