O vazbě rozhodl ve čtvrtek soud v Ostravě v souvislosti s kauzou údajných klientelistických vazeb, které mezi sebou měli mít policisté, politici a podnikatelé.

Do vazební cely zamíří policista Radek Petrůj, který na olomouckém krajském ředitelství šéfuje úseku pro hospodářskou kriminalitu.

Vazbu určil soud i dalším dvěma obviněným v případu - olomouckému řediteli pro službu kriminální policie a vyšetřování Karlu Kadlecovi a také olomouckému podnikateli Ivanu Kyselému, příteli a obchodnímu partnerovi Ivana Langera.

Všichni tři muži byli podle informací ČTK posláni do vazby kvůli obavě z ovlivňování svědků, Kyselý a Kadlec navíc z obavy z možného pokračování v trestné činnosti.

Petrůj, který je obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby, si podle svého obhájce Tomáše Vymazala podal proti usnesení o obvinění stížnost.

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil bude stíhaný na svobodě.  

Hejtman si podal stížnost

„Je to tak, pan hejtman byl obviněn z podplácení, toto obvinění ale odmítá. Považuje jej za nedorozumění a podal si stížnost," řekl hejtmanův obhájce.

Veškerá činnost policie v souvislosti s hejtman skončila ve čtvrtek v pět ráno.

Jiří Rozbořil veškerá obvinění odmítá, a dokonce proti nim podal stížnost. Co přesně mu dává policie za vinu, ovšem právník Petr Konečný neprozradil. Údajně však v celé kauze figuruje jenom minimálně.

„Prostě se vyskytl v nesprávný čas na nesprávném místě. Kauza není o hejtmanovi. Je možná tam osobou nejznámější, ale nejméně významnou," dodal obhájce.

.Aktuálně je Jiří Rozbořil stíhán na svobodě. V úterý jej vyšetřovatelé vyslýchali nejspíš přímo v jeho kanceláři. Ve středu už do práce nedorazil a jeho povinnosti převzal první náměstek Michael Fischer

Sobotka: Očekávám rezignaci

Případná politická budoucnost Jiřího Rozbořila může být v ohrožení.

Podle interního pravidla ČSSD totiž není možné, aby v krajských volbách, které se budou konat příští rok, kandidoval někdo, kdo byl byť jen obviněn za úmyslný trestný čin.

O případné rezignaci olomouckého hejtmana promluvil i předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

„Pokud se potvrdí informace o jeho obvinění, očekávám, v souladu s politickou kulturou, kterou prosazuje ČSSD, jeho rychlou rezignaci na veřejné a stranické funkce," uvedl premiér.

Čtveřice obviněných

Vyšetřovatelé ve čtvrtek potvrdili, že vznesli obvinění celkem proti čtyřem lidem.

Kromě Rozbořila se jedná o šéfa úseku pro hospodářskou kriminalitu krajského ředitelství policie v Olomouci Radka Petrůje, o Karla Kadlece, náměstka olomouckého policejního ředitele, a o podnikatele Ivana Kyselého.

„Dva z obviněných jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Třetí osoba je stíhána pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby a čtvrtý z obviněných je stíhán pro podplacení. Mezi čtveřicí obviněných jsou dva důstojníci Policie ČR v činné služně," upřesnil mluvčí Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

„Do hledáčku vyšetřovatelů se postupně dostávaly osoby, které se měly podílet na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření," potvrdil ve čtvrtek Pavel Hanták.

Kriminalisté vyslechli několik osob a většinu z nich následně propustili.

Olomoucká policie obvinění důstojníků nekomentuje V korupční kauza jsou obviněni dva vysoce postavení olomoučtí policisté, kteří skončili ve vazbě. Jde o náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece a šéfa odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje. Krajské policejní ředitelství jejich stíhání a možné dopady do práce sboru v Olomouci nekomentuje. Na dotazy Deníku dnes neodpovědělo. „K dané situaci se bude v brzké době se vyjadřovat vedení Policejního prezidia ČR," odkázal mluvčí Josef Bednařík.

Celá kauza, která odstartovala v úterý zásahy ÚOOZ v Praze a Olomouci, má souviset s úzkými vazbami mezi politiky, podnikateli a policií. Zákroky se uskutečnily na olomouckém hejtmanství, na krajském ředitelství policie a prohlídky byly i v bytech bývalého ministra vnitra Ivana Langera a podnikatele Ivana Kyselého.

Hejtman Jiří Rozbořil měl podle médií nabídnout úplatek policistovi Karlu Kadlecovi, a to letos 13. srpna v olomoucké restauraci.

Z povolení k prohlídce bytu Ivana Langera, které získal server Neovlivní.cz, vyplývá, že Jiří Rozbořil usiloval o to, aby policie odložila vyšetřování okolností týkajících se dotací na jezdecký areál Lazce v Olomouci.

Ministerstvo financí se o projekt zajímalo kvůli možnému dotačnímu podvodu.