Návštěvníkům nabídl festival spoustu netradičních gastronomických zážitků.

Ochutnat mohli třeba klokaní burger s mangovou salsou, steak naložený v chilli espresu, ústřice, šnečí paštiku nebo sushi.

„Je tady toho tolik, až je škoda, že nemůžeme ochutnat všechno," řekl návštěvník Milan Kolář. „Zatím jsme měli burger, a ten byl vynikající," dodal.

Kdo měl chuť na něco sladkého, mohl vyzkoušet třeba křehké makronky, ovocné sorbety, nanuky v čokoládě nebo domácí čokoládové pralinky.

Odvážnější mohli otestovat něco ze stánku Brouk na talíři. Pod názvem karamelky jako od babičky se skrývala sarančata v karamelu, podávali se i cvrčky podle Magdaleny Dobromily Rettigové.

„Ti se dělají na česneku. V původním receptu jsou sice chrousti, ale cvrčci jsou mnohem lepší, chrousti jsou totiž dost tvrdí," vysvětlil kuchař Pavel Brückner.

Pohlreich: Skvělé jako vždycky

Po celou dobu se odehrával i bohatý program na pódiu. Vařili se nejrůznější speciality a vystoupili zajímavé osobnosti gastronomického světa.

V sobotu mohli návštěvníci vidět Michelinské menu Radka Kašpárkadozvědět, cukrářské umění Ivety Fabešové, asijskou kuchyni v podání foodblogerky Kamila Rundusová nebo vystoupení obhájce titulu Zlatý kuchař Jana Punčocháře.

Tváří letošního festivalu byl šéfkuchař a majitel restaurací Zdeněk Pohlreich, který se v neděli na pódiu ukázal hned třikrát.

„Letošní Garden Food je skvělý jako vždycky. Na festivaly jezdím rád, protože je to živá akce, je to něco trochu jiného. A myslím si, že když se lidi, kteří vaří profesionálně, přijdou předvést před publikem, které normálně nevidí, tak je to dobré pro obě strany," řekl "šéf" Pohlreich. Návštěvníkům uvařil třeba chobotnice s černými olivami nebo tatarák z olomouckých tvarůžků.

V neděli vystoupila také herečka Markéta Hrubešová, která s olomouckým šéfkuchařem Jaroslavem Klárem připravovala jahodové risotto s proseccem.

Vyhrál Lobster před Grill Pubem Pod Lipami

V tradiční anketě o nejlepší restauraci zvítězila stejně jako v loni olomoucká restaurace Lobster s šéfkuchařem Jaroslavem Klárem.

„Jsme moc rádi, že návštěvníci jsou s námi spokojení a budeme se těšit na jejich návštěvu u nás v restauraci," řekl manažer restaurace Daniel Schiner. Stříbrnou pozici zajistili hlasující nováčkovi festivalu Grill Pubu Pod Lipami z Olomouce, kterou vede teprve šestadvacetiletý kuchař Zdeněk Svoboda. Na třetím místě skončila restaurace Fishi Sushi.

Během celého víkendu na Garden Food Festival podle prvních odhadů zavítalo skoro dvanáct tisíc návštěvníků.

„Návštěvnost byla podle prvního odhadu zhruba stejná jako v loňském roce, ale jsme s ní velmi spokojení. V sobotu totiž areál postihla bouřka a přeháňky, což se samozřejmě na počtu příchozích odrazilo. Zato neděle byla z hlediska počasí a taky zájmu podle našich očekávání," zhodnotil za pořadatele Pavel Vysloužil.

Barbora Burešová