Olomouc – Modré vánoční kelímky, ze kterých se kouří. A do toho vůně ovoce a panáčka alkoholu. Spolu s kolegy z Olomouckého deníku a Českého rozhlasu Olomouc se ze mě včera díky stánku Dobrého místa pro život na Horním náměstí v Olomouci na hodinu stala zdatná prodavačka punče.

Hanácký, topolanský, myslivecký, ale i dětský, všechny šly na odbyt. A to je dobře, protože peníze, které jsme za ně utržili, pomohou Dennímu stacionáři DC 90 v Olomouci-Topolanech.

Sehranost se ukázala jako naše klíčová dovednost, rychlé střídání obsluhy zákazníci ani nepostřehli. Tak skvěle jsme všichni do svých rolí vpluli. „Protože nepiju, musela jsem se nejdřív s alkoholem trochu seznámit. Nakonec jsem i koštla, abych věděla, co nabízím," vypráví mi moje rozhlasová kolegyně Dita Vojnarová.

Možná to bylo punčem, možná naší usměvavou obsluhou nebo třeba kombinací všeho dohromady – spousta lidí si přišla i pro punčový nášup. „Punč je výborný a nejdřív jsme vůbec nevěděli, že jeho koupí přispějeme na dobročinné účely. O to víc mi chutná," radovala se Vendula Viskupová, která přijela až z Hodonína.

Ke stánku Dobrého místa pro život zajdou o adventu občas i manželé Žaludkovi. „Byli jsme tu už v úterý a ani dnes jsme neodolali," přiznali. S nádobkami plnými ovoce a ohřívadly s hřejivým mokem jsem se po hodině loučila skoro s těžkým srdcem. Náš grafik Honza mě ale nahradil na jedničku.

Stánek každoročně pořádá občanské sdružení Dobré místo pro život. Celý prosinec se tady střídají různé olomoucké organizace, aby výtěžkem z prodeje punče pomohli lidem ze sociálně znevýhodněných skupin. Minulý rok vydělal stánek pro neziskové organizace 740 tisíc korun.