Medvědí česnek je bohatým zdrojem vitaminu C a působí jako přírodní antibiotikum. Je to bylina, jež přímo medvědí silou prospívá organismu, který čistí a posiluje.

„Je krásně, tak jsem sedla na kolo a jela se projet do lesa. Cestou si trochu natrhám, aspoň do pomazánky,“ svěřila se mladá cyklistka, která ve čtvrtek odpoledne vyrazila po asfaltce Královstvím, na řídítkách měla plátěnou tašku na listy medvědího česneku, jehož vůně se začíná linout všude kolem.

V hustém listnatém lese u Grygova bylo vidět několik postav v podřepu. Natrhat si medvědí česnek vyrážejí do Království každoročně davy lidí.

Účinky medvědího česneku:

- bohatý na vitamin C
- účinný antioxidant
- je protizánětlivý, antibakteriální – přírodní antibiotikum
- zlepšuje činnost dýchacího systému.

V kuchyni totiž nelze s medvědím česnekem šlápnout vedle. Přidat ho lze do všech pokrmů, kam patří česnek či pažitka. Dá se spařit a podávat jako listový špenát místo klasického ochuceného česnekem. Nejlepší je čerstvý, sušením ztrácí na chuti, vůni i vitaminech. Z medvědího česneku je také výborné pesto.

Při cestě za aromatickou bylinou by lidé měli pamatovat i na ochranu přírody. Na území Království se mozaikovitě rozprostírají rezervace, ochranná pásma těchto rezervací a hospodářský les. V rezervacích, které jsou označeny červeným pruhem na stromě, je trhání medvědího česneku zakázáno.

Na Třesíně se to letos už v druhé polovině února začalo modrat drobnými kvítky jaterníku. Nadprůměrné teploty uspíšily vývoj podléšky, stejně jako ostatních rostlin a dřevin, a to minimálně o dva týdny.
Třesín se začal modrat. Teplé počasí má pokračovat, avizují meteorologové

Pro medvědí česnek hojně vyrážejí lidé i do Litovelského Pomoraví. Správa CHKO každoročně upozorňuje na zákazy v přírodních rezervacích a národních přírodních rezervacích.

I když nejde o chráněnou bylinu, na jejich území česnek trhat nelze. Stráž přírody řeší přestupek většinou domluvou. Pokud by se ovšem jednalo o opakované porušení, trhání medvědího česneku pro komerční účely, lze na místě uložit pokutu i v řádu tisícovek korun.

OCHRANA PŘÍRODY

Přírodní rezervace Království

Na území lesů Království se mozaikovitě rozprostírají rezervace, ochranná pásma těchto rezervací a hospodářský les. V rezervacích, které jsou označeny červenou pruhem na stromě, je trhání medvědího česneku zakázáno.

„Je potřeba si opět uvědomit, co lze a co nelze v rezervaci: plody sbírat můžeme, ale ne trhat části rostlin. Trhat medvědí česnek je zde zakázáno,“ připomněl již dříve ředitel Lesů města Olomouce David Janásek.

CHKO Litovelské Pomoraví

Na zákaz trhání medvědího česneku v přírodních rezervacích a národních přírodních rezervacích upozorňuje také Správa CHKO Litovelské Pomoraví. Maloplošná zvláště chráněná území jsou označena na přístupových cestách státním znakem a vyznačen je také průběh hranice. 

Stráž přírody řeší přestupek většinou domluvou. Pokud by se ovšem jednalo o opakované porušení, trhání medvědího česneku pro komerční účely, může na místě uložit pokutu i v řádu tisícovek korun.

Nástup „jara“ v lužním lese letos uspíšil abnormálně teplý únor, jehož průměrná teplota v Česku byla o 6,1 stupně vyšší než dlouhodobý normál. Měsíc tak byl podle meteorologů dokonce teplejší než většina březnů.

„Jaro je letos hodně napřed. Fenologicky je vývoj značně posunutý. Nejen u medvědího česneku, ale stromy mají nasazené pupeny. Kdyby přišly mrazíky, medvědí česnek a sněženky s nimi nebudou mít takový problém jako dřeviny,“ poukázala Lenka Gillová, botanička Správy chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví.

Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí v Olomouci
Dlouhá oprava Trojice začne na jaře. Jak bude řešené lešení

Podle předpovědi se ochladí a v Jeseníkách nad 1000 metrů nad mořem může už v úterý sněžit. V nížinách by zatím mrznout nemělo. Do středy avizuje předpověď Českého hydrometeorologického ústavu pro Olomoucký kraj noční minima 4 až 0. Přes den budou nejvyšší teploty dosahovat 7 až 11 stupňů Celsia.

VYZKOUŠEJTE NĚKTERÝ Z RECEPTŮ

Pesto z medvědího česneku a parmazánu

200 g medvědího česneku
20 ml lněného oleje
50 g parmazánu
10 g sezamového semínka
2 g soli

Medvědí česnek omyjeme, společně s olejem vložíme do mixéru a jemně umixujeme. Přidáme parmazán, sůl a sezamové semínko. Pár vteřin ještě mixujeme, nicméně se snažíme zachovat strukturu semínka a kousky sýru. Umístíme do skleničky, směs zalijeme ještě troškou dobrého oleje, pečlivě uzavřeme a necháme odpočívat v lednici. Vydrží několik měsíců.

Banánové smoothie s medvědím česnekem

2 zralé banány
100 g medvědího česneku
10 g melasy

Banány, medvědí česnek i melasu vložíme do mixéru. Mixujeme do doby, než všechny zmíněné ingredience nabudou konzistence jemného nápoje.

Špenát z medvědího česneku

500 g medvědího česneku
1 cibule
1 vejce
1 PL lněného oleje
20 g slunečnicového semínka
sůl
voda

Medvědí česnek umyjeme, nakrájíme nadrobno, stejně tak cibulku, vše dáme do pánve, společně se semínkem, solí zalijeme vodou a dusíme 20 minut, ke konci do směsi přidáme vajíčko a ještě chvíli prohřejeme. Pro lepší stravitelnost a využitelnost živin přidáváme olej až na úplný závěr. Již nevaříme, servírujeme k pečeným bramborům či jakékoli jiné zdravé příloze.

Zdroj: www.celostnimedicina.cz

MOHLO BY VÁS ZAUJMOUT: Stavba D55 razí cestu z Olomouce na Přerov. Takto teď vypadá

Zdroj: Tauberová Daniela