Expozicím a stánkům obou veletrhů, na nichž se letos bude se svou nabídkou prezentovat více než dvě stovky vystavovatelů, z toho dvě desítky v rámci veletrhu RENOVA, budou vyhrazeny prostory pavilonů A a E a přilehlé venkovní plochy.

„Veletrh RENOVA každoročně představuje instituce, firmy a školy zaměřené na památkovou péči a přípravu odborníků v oboru. Prezentuje historická řemesla, speciální technologie, nástroje a materiály, které slouží k uchovávání a udržování kulturních statků,“ informoval manažer výstavy Zdeněk Ondrák.

I když na mnoha stavbách neutichá ruch ani přes zimu, ta pravá stavební sezóna začíná pro většinu stavebníků na počátku jara. Symbolickým „klíčem“ k jejímu zahájení se tradičně stane pro širokou i odbornou veřejnost nejen Olomouckého kraje stavební a technický veletrh STAVOTECH.

„Nejsilnější zastoupení mají firmy nabízející zdící materiály, střešní krytiny, dřevěná i plastová okna, dveře a parapety, garážová vrata, izolace, domovní čističky odpadních vod. Ti, kteří uvažují o budoucí podobě svého bydlení, jistě zaujme nabídka realitních kanceláří, finančního poradenství i speciální nabídky rodinných domů od klasických novostaveb po dřevostavby a nízkoenergetické domy,“ informoval Petr Nasadil z pořadatelské společnosti Omnis Olomouc.

Těmto typům staveb je ostatně také věnována velká část doprovodných odborných přednášek, které se tradičně uskuteční v hotelu Flora v blízkosti výstaviště.

Z dalších témat jmenujme například aktuální problematiku čištění a kontroly komínů. Součástí jarní etapy stavebního veletrhu je také už 11. ročník specializované výstavy Bazény & Sauny, která v pavilonu E představí bazény, sauny, whirlpooly a jejich příslušenství.

Nejlepší stavby kraje

Přímo na veletrhu, také na galerii pavilonu A, budou mít návštěvníci možnost zhodnotit to nejlepší, co bylo v Olomouckém kraji za poslední dva roky postaveno.

„Budou zde poprvé vystaveny prezentační panely všech padesáti staveb, které se účastní soutěže „Stavba roku 2010 Olomouckého kraje“, vyhlášené Olomouckým hejtmanstvím.První den veletrhu zde také budou vyhlášeni a oceněni vítězové ve všech kategoriích,“ pokračoval Nasadil.

Pro návštěvnickou veřejnost bude výstaviště v rámci obou výstav otevřeno denně od 9 do 18 hodin, poslední den výstavy do 17 hodin.Vstupné na obě výstavy je čtyřicet korun, zlevněné za dvacet korun.