O budoucnosti rozária se mluvilo delší dobu, objevily se i dohady, zda vůbec přežije. Současnou podobu tříapůlhektarové plochy vzniklé v 70. letech si ani radnice nijak neidealizuje.

„Řadu let o rozáriu debatujeme s výstavištěm Flora, které na většině území mezi Výpadem a novou budovou přírodovědecké fakulty hospodaří. V tuto chvíli je spíše než parkem otevřeným pro občany skanzenem připomínajícím zahradu z filmu Břetislava Pojara," řekl náměstek olomouckého primátora Jan Holpuch.

Nyní je rozárium přes zimu zavřené a za vstup se musí platit. Nejen to chce radnice spolu s výstavištěm změnit.

Cílem je místo mezi novou fakultou a korunní pevnůstkou oživit a více zpřístupnit. Vzniknout má časem šestice bran, která ho otevře pěším i cyklistům.

„Chceme celou plochu propojit s okolím, aby lidé mířící do centra nemuseli procházet kolem nevábné plechové ohrady dělící korunní pevnůstku od stadionu Lokomotivy. Rozáriu teď dominují betonové monobloky a příliš atraktivní není. Je potřeba do něj něco investovat," dodal Holpuch.

Vizualizace nové podoby olomouckého rozária - kavárna

Vizualizace nové podoby olomouckého rozária - kavárna

Vizualizace nové podoby olomouckého rozária - kavárna. Autor: Atelier zahradní a krajinářské architektury Zdeněk Sendler

Dřevěné lehací plochy místo betonu

Proměna se bude řídit studií brněnského architekta Zdeňka Sendlera a rozplánovaná je na tři kroky.

V tom prvním dostane růžový sad nový vstup ze třídy 17. listopadu, oplocení i cesty.

„Beton překryjeme dřevěnými lehacími plošinami. Obnovíme parter a vodní plochy, které budou využívány jako přírodní brouzdaliště, přibudou plachty proti slunci," nastínil ředitel výstaviště Flora Jiří Uhlíř.

Změnou projde i složení záhonů růží, kde se objeví více trvalek. Druhá největší sbírka trnitých květin v republice zůstane nicméně zachována.

V plánu je i zázemí pro grilování a pikniny.

„Areál má tu výhodu, že se na noc může zamykat, což nám dává šanci umístit tam mobiliář. Přes den bude režim volný, nebudeme vybírat vstupné," uvedl primátorův náměstek.

Vizualizace nové podoby olomouckého rozária - parter

Vizualizace nové podoby olomouckého rozária - parter

Vizualizace nové podoby olomouckého rozária - parter. Autor: Atelier zahradní a krajinářské architektury Zdeněk Sendler

Začít chtějí už letos

První etapa odhadovaná na pětadvacet milionů korun by měla být hotová v příštím roce, s projektem by se však mohlo začít už letos.

„Sedmnáct milionů korun pokryjeme z evropských peněz, zbytek doplatí město. Počítáme ovšem, že by se náklady mohly při soutěži ještě snížit," doplnil Jan Holpuch.

Demolice, spravení cest, vybudování kavárny a zázemí pro zahradníky a jiné změny přijdou na řadu v dalších fázích.

Dohromady by vše mělo vyjít na pětapadesát milionů korun.