„Je nádherně. Musela jsem si vyjít na procházku,“ libovala si seniorka, která se slunila na lavičce u restaurace Terasa.

Do chladné vody opodál napochodovalo několik otužilců. „Zmrzla bych,“ smála se maminka malé dívenky, která zimní plavce pozorovala z vyhlídky restaurace.

Koupání na Poděbradech 10. února 2022

Zdroj: DENÍK/Daniela Tauberová

Ve čtvrtek odpoledne bylo na první půlku února nadprůměrně teplo. Na několika místech Olomouckého kraje padl dosavadní rekord s datem 10. února.

Například v Přerově, kde meteorologové naměřili 12 stupňů – dosavadní rekord z roku 2020 činil 11,7. V Prostějově bylo ve čtvrtek maximum 11,8 a dosavadní rekord z roku 2020 dělal 11,6. V Olomouci pak bylo čtvrteční maximum 11,4.

„V roce 1933 bylo naměřeno 12,9 stupňů Celsia,“ sdělil Olomouckému deníku Petr Drobek z ostravského regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Bruslení na Poděbradech 15. února 2021

Zdroj: DENÍK/Daniela Tauberová

V pátek se s příchodem studené fronty ochladí a obloha se zatáhne. Od západu přijde déšť nebo přeháňky. Zpočátku nad 700 metrů nad mořem a postupně i nad 300 metrů sněhové. Nejvyšší teploty budou 3 až 7 stupňů.

V sobotu pak bude oblačno až polojasno, zpočátku ojediněle slabé sněhové přeháňky. Odpoledne a k večeru vyjasňování. „Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, v místech se sněhem až kolem -7 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C,“ informoval Petr Drobek.

Přírodní koupaliště Poděbrady u Olomouce v sobotu 13. února 2021
Plavky a brusle. Poděbrady obsadili bruslaři i otužilci, podívejte se

Jasno až polojasno, ojediněle nízkou oblačnost předpovídají meteorologové na neděli. Přes den bude 3 až 7 stupňů.

„Po víkendu očekáváme mírné oteplení. Jestli bude tak příjemně teplo jako dnes, to se ale ještě uvidí,“ poznamenal ve čtvrtek odpoledne Petr Drobek.

Horní náměstí. Vizualizace možné podoby restauračních zahrádek podle požadavků olomouckého magistrátu. Vlevo aktuální reálná podoba
Letní zahrádky v centru Olomouce budou jiné. Takto se mají změnit