Kromě iniciátora hnutí Roberta Runtáka a lídra Stanislava Fleka jsou na ní i některá známá jména, například herečka a zastupitelka Ivana Plíhalová nebo ředitel Moravského divadla Pavel Hekela.

Ivana Plíhalová jde do voleb jako trojka na kandidátce, hned za úspěšným podnikatelem Stanislavem Flekem a advokátem Pavlem Fryšákem.

V současné době herečka Moravského divadla Olomouc v zastupitelstvu města čtvrtým rokem reprezentuje ODS, členkou strany však není.

Jedna z nejviditelnějších postav Sametové revoluce na Olomoucku byla do zastupitelstva zvolena na čtyři roky hned po převratu. Po tomto období se vrátila do politiky až v roce 2014. Podle Runtáka je to však výjimka na kandidátce spOLečně.

„Kromě Ivany Plíhalové mezi námi žádní jiní politici nejsou. Kontaktovali nás lidé, kteří kdysi v olomoucké politice působili, že by měli zájem v našem hnutí být. Ale nakonec jsme se rozhodli, že to není ta správná cesta a chceme, aby přišli noví lidé,“ informoval Runták.

Olomouc z výšky
Byt v Olomouci za 8 milionů! Klidně jen trik

Runták: Nejsem lídr ani předseda

Samotný iniciátor a spoluzakladatel hnutí je na kandidátce až na šestém místě, za místopředsedou představenstva Okresní hospodářské komory Olomouc Milanem Hebelkou a lékařem Petrem Polákem.

„Nejsem volebním lídrem ani předsedou hnutí. Moje role v hnutí je taková, že bych byl rád, kdybych mohl do budoucna hlídat jeho základní myšlenku. Tou je, aby se lidé mohli podílet na rozhodování o vývoji města,“ řekl Runták.

Antonín Staněk, primátor Olomouce
Primátor Staněk: O SEFO je rozhodnuto, jako ministr bych to nezastavoval

Dále je v první dvacítce kandidátů také třeba ředitel Moravského divadla Pavel Hekela, pedagogové Univerzity Palackého Michal Otyepka a Vladimír Polách, nebo učitelka Gymnázia Hejčín Lenka Dohnalová.

Hnutí Společně už také představilo hlavní body svého programu pro podzimní volby, jež chce postavit na praktických řešeních pro zlepšení každodenního života Olomoučanů.

„Začneme oživením zanedbaných míst a soustředit se budeme na zlepšení i různých maličkostí, které občanům komplikují život a pohodlí. Půjde o jednoduché a levné projekty, třeba systematická oprava chodníků nebo přidávání laviček na zastávky,“ upřesnil lídr Stanislav Flek.

Kdo povede olomouckou radnici? Ilustrační foto
Olomoucké ANO i ODS už mají kandidáty na primátora

Zapojit více Olomoučany

Hlavní myšlenkou, na které chce hnutí svůj program postavit, je zapojení občanů do rozhodování o vývoji města.

„Proč se občané nemohou vyjádřit například k výběru rostlin a zeleně v ulicích? Vždyť je to především jejich město,“ zmínil Pavel Fryšák, garant tématu Společný domov v programu hnutí.

Praktická řešení chtějí přivést i v problematice dopravy.

„Uděláme inventuru parkování, především na přeplněných sídlištích, kterým chybí koncepční řešení. Navrhneme také aplikaci pro mobilní telefony, která bude vyhledávat volná místa,“ dodal Milan Hebelka.

Další programová témata hnutí Společně představí na setkání v Jazz Tibet Clubu 6. června, které bude veřejně přístupné. 

Stanislav Flek, lídr hnutí spOLečně
Lídr spOLečně Stanislav Flek: Chceme vyhrát a prosadit v Olomouci zásadní změny
Robert Runták na debatním Setkání s olomouckým hejtmanem pořádaném Deníkem
Olomouc má rozhodně na víc, říká podnikatel a filantrop Runták