Nový vchod ukrývá  i presscentrum či  seminární místnosti, příchozí si mohou prohlédnout také galerii s trojrozměrnou maketou zoo vytvořenou žáky základní školy na Tererově náměstí v Olomouci

Nejzajímavější je ovšem výzkumné centrum pro chov lemurů kata, které je součástí budovy a je zrakům přichozích přístupné z vnější i vnitřní strany budovy. Nyní je domovem třem samicím z Ostravy.

Celkové náklady na stavbu vchodu dosáhly 24 milionů a 600 tisíc korun, podílely se na nich i evropské dotace. Původní odhady před začátkem stavby na podzim roku 2010 byly okolo 21 milionů korun.

Podle olomouckého primátora Martina Novotného z kombinace nevyhovující infrastruktury v okolí bylo velmi nutné investovat právě do vstupu do zoologické zahrady

„Neodpovídal nejdůležitějšímu cíli turistů v kraji," vysvětlil primátor. Starý vstup mimo zastaralého vzhledu již totiž nestíhal odbavovat fronty návštěvníků.

Nový vstup do olomoucké zoo

Nový vstup do olomoucké zoo - slavnostní otevření

Ředitel: Nejvýznamnější den v historii zoo

Za podobou nové brány do olomoucké zoo stojí atelier Bonmot.

„Protože rádi spojujeme architekturu se zahradní architekturou, má vchod podobu kopce obaleného zelení. Přechod z venkovní betonové dlažby na dřevěnou uvnitř má symbolizovat oddělení civilizace od přírody," konstatoval za architekty Petr Mičola.

Velkou radost měl z nového vstupu ředitel zoologické zahrady Radomír Habáň.

„Je to nejvýznamnější den v historii naší zoo," prohlásil při středečním otevření.

Nová stavba je završením dlouhodobé spolupráce se zahradou v polském Opolí, která se specializuje na chov primátů. Právě od ní má brzy dorazit samec, který dosavadní chov rozšíří.

Nový vstup do olomoucké zoo - turnikety

Ondřej Zuntych