Ze zlínské zoo ho převezli koncem loňského roku, teď jej koordinátorka chovu velkých kočkovitých šelem pro změnu poslala za vhodnou partnerkou do Skotska.

Olomoucká zoologická zahrada by však měla dostat náhradu, tygří samici.

„Chov ussurijských tygrů, v přírodě ohrožených vyhubením, je zařazen do Evropských záchranných programů a vhodnou partnerku mu vybrala koordinátorka chovu velkých kočkovitých šelem až v Kingussie ZOO ve Skotsku. Tygr tak u nás byl krátce a je to škoda. Budeme čekat na samičku, kterou nám teď přidělí. Tygry chceme, mají krásný velký výběh a byla by škoda, aby zel prázdnotou,“ řekla mluvčí olomoucké zoo Hana Labská.

Poznamenala, že na základě doporučení koordinátora by měla zahrada v dohledné době získat mladou, perspektivní samičku této šelmy ze zoologické zahrady v Novosibirsku, ke které by pak měl přibýt i vhodný partner.

Pro mladého samce Martyho přijel začátkem tohoto týdne na Kopeček speciální vůz, přepravit šelmu není snadné.

„Tygr neletěl, přijela pro něj specializovaná firma z Belgie. Musel se uspat, dát do přepravní bedny, pak se musí čekat až se probere. Spící zvíře jet nemůže, musí být v bdělém stavu. A pak se teprve může jet,“ doplnila Labská.