K mání je aktuálně za necelých čtyřicet milionů korun a její vlastníci spojení se sousední Galerií Šantovka touto nabídkou dávají najevo, že už nehodlají čekat, jestli bude možné se stávajícím prostorem tržnice včetně venkovních ploch něco koncepčně dělat.

Památkově chráněný objekt v Aksamitově ulici pocházející z roku 1898 sloužil původně jako jatka a masná tržnice. V posledních letech se v něm vystřídala řada prodejců s různým sortimentem.

Novoroční ohňostroj v Olomouci 1. ledna 2015
Novoroční ohňostroj v Olomouci mění místo, na náměstí už nebude

Majitel: Nepodařilo se dohodnout

Budovu vlastní napůl firmy Bowland a Obchodní centrum Olomouc skupiny podnikatelů kolem Richarda Morávka, jenž je zároveň investorem sousedící Galerie Šantovka.

Naopak okolní pozemky jsou v majetku města, které je pronajímá společnosti Tržnice Hopa.

Jejím jednatelem je opět Richard Morávek, jenž se netajil tím, že měl s atraktivním prostorem velké plány.

Chtěl jej proměnit v multifunkční novou tržnici například s restaurací, skateparkem či kluzištěm.

NA VIZUALIZACE PLÁNOVANÉ PROMĚNY SE PODÍVEJTE ZDE

„Budovu bývalé tržnice jsme získali do vlastnictví před mnoha lety a už tehdy jsme uvažovali o záměru logicky propojit moderní čtvrť Šantovka s historickou částí města. V této souvislosti jsme navrhli několik variant, jak danou lokalitu zrevitalizovat a oživit, aby sloužila co nejširšímu spektru veřejnosti,“ uvedl mediální zástupce vlastníků objektu Juraj Aláč.

„Nepodařilo se nám ale dohodnout celkové řešení oblasti se všemi vlastníky okolních nemovitostí, takže jsme se rozhodli historickou budovu prodat,“ prozradil Aláč.

Vizualizace proměny prostoru olomoucké tržnice
Nová tržnice v Olomouci? Architektům vadí chybějící plán

Vyklizená a připravená k rekonstrukci

Objekt je podle jeho slov v současné době vyklizen a připraven k rekonstrukci a budoucímu využití, které už však má být čistě na budoucím majiteli.

Jedním z problémů, s nímž se velkorysý projekt přestavby od začátku potýkal, byl jeho rozpor s územním plánem.

Zástupci radnice přiznávají, že od představení záměrů investora se situace kolem tržiště v bezprostřední blízkosti historického centra nijak nepohnula dopředu.

„Lokalita by si z pohledu vedení města jistě zasloužila komplexnější řešení. Jde o cenné území s velkým potenciálem využití, které může ve svém důsledku obsáhnout například i prostor bývalého autobusového nádraží. Jde o dlouhodobou vizi, jejíž naplnění musí zohledňovat všechny podstatné aspekty, včetně toho, v jak důležitém území města se daná oblast nachází,“ říká mluvčí magistrátu Radka Štedrá.

Olomoucké funkcionalistické krematorium.
Soutěž o krematorium? Olomoucká radnice odmítla miliony navíc

Konkrétní zájemce zatím není

Kdo tedy bude dalším vlastníkem objektu staré tržnice?

Podle Jiřího Karbuly, makléře Realitní společnosti Zvonek, která budovu nabízí za 39 990 000 korun k prodeji, zatím konkrétní zájemce o ni není.

„O nemovitosti tohoto typu a v takové lokalitě obecně zájem vždy je. Vše ale záleží na ceně a v této výši zatím evidujeme spíše jen obecné dotazy. Další postup už bude záležet na dohodě s prodejcem,“ míní realitní makléř.

Olomoucká tržnice
Co s tržnicí? Olomouc zvažuje i soutěž, barevná přestavba není jistá
Vizualizace proměny prostoru olomoucké tržnice představená v roce 2014
Nová tržnice v Olomouci slibuje razantní proměnu. Tady jsou VIZUALIZACE