Řemeslníci nejprve museli rozebrat lešení, které stálo před orlojem na Horním náměstí. Právě pod ním od loňského podzimu kompletovali osm metrů vysokou a sedm a půl tuny vážící součást věže.

Přemístění věrné repliky původní konstrukce, která byla dle odborných posudků ve špatném technickém stavu, trvalo přibližně 20 minut. Nahoře práce pokračují.

„Střední díl špice byl už na zemi částečně oplechován měděným plechem. Oplechování se ale musí dodělat přímo na věži a klempíři navíc pak musí propojit oplechování všech tří dílů špice,“ uvedl stavbyvedoucí Pavel Hurta.

Bývalá budova přírodovědecké fakulty v olomoucké části Hejčín. 29. 6. 2020
Bývalou přírodovědeckou fakultu v Hejčíně čeká demolice

Samotná špice by měla památku doplnit v polovině července, stejně jako pozlacené báně nárožních věžiček.

„Rekonstrukce celé radnice má být hotová letos v září,“ dodal mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta.

První část věže se na kamenný ochoz radnice vrátila loni 23. října. Tehdy byly práce rozděleny do tří etap a dvou dnů.

Vizualizace nového dětského hřiště v Mišákově ulici v Olomouci
Takto má vypadat moderní hřiště na Nových Sadech. Staré neprošlo kontrolou

Přeměna budovy a věže, jejíž součástí je také orloj, začala v říjnu 2018. Projekt za desítky milionů korun zahrnuje i opravu fasády, venkovního schodiště a kamenných soklů nebo obnovení slunečních hodin. Unikátní nárožní malba se vrátila na jihozápadní zeď radnice letos v květnu po téměř 80 letech. V rámci rozsáhlých prací došlo rovněž na restaurování kamenických, kovářských a truhlářských výrobků či odstranění vlhkosti z budovy.

Při sejmutí špice na věži a následném otevření pozlacené báně památkáři nalezli stovky dokumentů z roku 1962. V sedmi kovových pouzdrech byly pečlivě zabalené dobové fotografie, texty, plakáty, knihy, medaile, mince či odznaky. Tyto artefakty se brzy přemístí ze státního okresního archivu zpět na věž a při kompletaci špice k nim přibude pouzdro s nejnovějšími odkazy na současnou dobu. 

Odhalení slunečních hodin na olomoucké radnici. 12. května 2020
Olomouckou radnici už zdobí unikátní sluneční hodiny. Podívejte se