Hlavním organizátorem mineralogické burzy se totiž stává počínaje rokem 2012 Vlastivědné muzeum v Olomouci, konkrétně jeho Přírodovědný ústav. Oproti předchozím letům tak změní i místo konání.

„Olomoucká burza si svým komorním prostředím získala v uplynulých desetiletích řadu příznivců, z nichž mnozí na ni přicházejí pravidelně. Do jisté míry tato akce navazuje i na novou stálou expozici Příroda Olomouckého kraje, kterou muzeum zpřístupnilo pro veřejnost v dubnu letošního roku. Velká část této expozice je věnována geologickým, respektive mineralogickým poměrům našeho regionu," uvedl vedoucí Přírodovědného ústavu Vlastivědného muzea a hlavní organizátor burzy, Pavel Novotný.

„Mineralogická burza se letos poprvé představí v reprezentativním sále Václava III., který je díky své historické atmosféře jako stvořený pro pořádání aktivit obdobného charakteru," dodal ředitel Vlastivědného muzea Břetislav Holásek.

Na akci se přihlásilo okolo dvaceti pěti vystavovatelů, kteří nabídnou minerály nejen z území Olomouckého kraje, ale z celé České republiky. Ke koupi zde bude také řada ozdob zhotovených z různých druhů minerálů i hornin.

Burza, která je jednou z nejstarších mineralogických burz, jenž byly organizovány už v bývalém Československu, začíná v sále Václava III. v 9 hodin a potrvá do 16 hodin. Vstupenky si budou moci návštěvníci zakoupit přímo u vstupu do sálu.