V čele průvodu jel na kočáře s ostatky svaté Pavlíny, patronky města, primátor Martin Novotný, olomoucký arcibiskup Jan Graubener a mořický farář František Hanáček.

Letos bylo nově v procesí i několik šlechticů a žoldnéřů na koních, jeden zbrojnoš jel v čele s olomouckým praporem.

Vedení města průvod také ozvláštnilo soutěží o nejlepší historický kostým. Vítězové, Jirka a Ondřej Knichalovi z Olomouce v kostýmech panovníka Karla IV. a dominikánského řeholníka, pak za odměnu jeli v kočáře a to jako třetí v pořadí. 

„Doufali jsme, že se nám to podaří. Jet v průvodu ke cti svaté Pavlíny a zároveň s ostatními lidmi a osobnostmi města, to je nádhera," řekla maminka obou chlapců Irena Knichalová. „Těšíme se moc. Těšíme se, že pojedeme v kočáře," shodli se okamžitě kluci.

Oslavy pokračují po oba víkendové dny. V sobotu na návštěvníky centra města čeká nabitý program v podobě celodenního řemeslného jarmarku, šermířských vystoupení, nebo například Hanáckých farmářských trhů.

V Bezručových sadech bude k vidění vojenské ležení, nádvoří radnice se promění v cirkusový stan se žonglováním a divadelním představením pro děti, ale i rukodělnými dílnami, kde si mohou malí řemeslníci například zkusit razit mince.

V programu však nechybí ani koncerty, kdy se v 19.30 Horním náměstím rozezvučí Spirituál kvintet.

Oslavy pak končí v neděli odpoledne Promenádním koncertem ve Smetanových sadech.

SVÁTKY MĚSTA OLOMOUCE 2012 - PODROBNÝ PROGRAM