V sobotu 3. prosince se v Olomouci chystá už tradiční Mikulášská jízda tramvají.

Tramvaj bude zastavovat na občasné zastávce v Sokolské ulici a dále pojede na Žižkovo náměstí, Hlavní nádraží, do Pavloviček odkud se vydá zpět do města přes Hlavní nádraží, Tržnici a na Náměstí Hrdinů.

Poprvé tramvaj vyjede ze zastávky v Sokolské ulici v sobotu dopoledne, v 10.12.

„Mikulášská jízda má dlouholetou tradici, v sobotu tak vyjede naše historická tramvaj s vlečným voze. Tramvaj je z roku 1930 a dostala jméno Evelínka. Na děti budou čekat drobné dárky, které jim předá Mikuláš, anděl a čert," řekla Martina Krčová, mluvčí Dopravního podniku v Olomouci.

Mikulášská jízda je pro rodiče s dětmi bezplatná.

„Zájem bývá velký, je to velmi oblíbená akce," doplnila mluvčí.

Jízdní řád Mikulášské tramvaje. Zdroj: DPMO

Jízdní řád Mikulášské tramvaje v Olomouci 2016Zdroj: DPMO

Rosnička vyrazí třemi směry

O den později, v neděli 4. prosince se zájemci mohou svézt v rámci nostalgických jízd Českých drah dokonce mikulášským parním vlakem.

Ten pojede z olomouckého hlavního nádraží hned třemi směry.

„Nejprve se vydá do Šternberka a zpět, poté do Hluboček-Mariánského údolí a stejnou trasou zase zpět a na závěr zamíří do Prostějova na tamní hlavní nádraží a zpět," sdělila mluvčí Českých drah Monika Bezuchová a ještě prozradila, že v parním vlaku pojede Mikuláš s čertem a andělem a společně podarují děti cestujících sladkostmi a jinými dárky.

Nostalgickou předvánoční atmosféru v historickém vlaku tak ocení nejen rodiny s dětmi, ale i milovníci železniční historie.

„Parní vlak potáhne lokomotiva „Rosnička". Účastníci akce se tak mohou těšit i na takzvané „zbrojení" parní lokomotivy vodou," pokračovala mluvčí.

Jízdenky na nádraží nebo ve vlaku

„Rosnička" je parní lokomotiva, kterou postavili dělníci plzeňské Škodovky v roce 1956. Měla být posledním typem parní lokomotivy vyvinutým pro Československé státní dráhy.

Navzdory plánované výrobě několika desítek kusů opustily nakonec továrnu jen dvě nové lokomotivy. Do olomouckého depa se „Rosnička" vrátila v 80. letech, kde ji parta nadšenců opravila a v roce 1993 znovu uvedla do provozu.

Cena jednosměrné jízdenky za nostalgickou jízdu ČD je 50 korun, zpáteční pak 80 korun, děti od 6 do 15 let zaplatí 30 korun a za zpáteční 50 korun.

„Jednosměrné rodinné jízdné, tedy dva dospělí a až tři děti od 6 do 15 let, přijde na 180 korun, zpáteční na 300 korun. Kapacita vlaku je omezena. Předprodej jízdenek je možný na olomouckém hlavním nádraží, nebo u personálu před odjezdem vlaku," doplnila mluvčí.