Akce se uskuteční také v Jeseníku a Prostějově, v Šumperku se budou na Hlavní třídě a dalších místech rozmisťovat papírové tanky s rudou hvězdou.

„Vystoupit by měla paní Mašínová, Petr Zavadil z Paměti národa, zástupci demokratických stran,“ zvala Dana Calábková z iniciativy Milion chvilek pro demokracii na pietní akci, která vzpomene srpnovou okupaci v roce 1968 a potlačení demonstrací před 50 lety, ale také současné politické problémy.

„Zveme všechny, kterým na demokracii záleží,“ dodala.

Podle Milionu chvilek dnes Česku nehrozí ruské tanky.

„Přesto proti nám Rusko vede efektivní informační válku. Dnes nám nehrozí násilné potlačení občanských protestů. Hrozí nám však lhostejnost a postupný rozklad demokracie. Chceme dát najevo, že jsme tady a že jsme připraveni demokracii a její instituce bránit,“ poukazoval spolek.

Poslední akci uspořádala iniciativa Milion chvilek vyzývající k rezignaci trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše (ANO) na pražské Letné, kam 23. června dorazilo na 250 tisíc lidí.

Demonstrace za nezávislost české justice a proti Andreji Babišovi v Olomouci - 11. 6. 2019
VIDEO: Proti Babišovi protestovaly v Olomouci stovky lidí
Opozice se nápisy a červenými čarami snažila upozornit na chystané zúžení chodníků při plánované rekonstrukci ulice 8. května v Olomouci
Spor o ulici 8. května: radní kývli na úpravy, opozice nevzdává boj o pěší zónu