„Tak trochu," usmál se úspěšný podnikatel, v jehož „portfoliu" jsou i stánky nabízející výtečný kebab. Jeho hlas nakonec získal Karel Schwarzenberg.

Dvaapadesátiletý Alekber Iljasov se zajímá o politiku možná více než průměrný Čech.

„Politika mě baví. Před každými volbami spolupracuji se stranami, kterým pomáhám s propagací. Syn byl ve volební komisi," přiblížil nasazení v předvolebním mumraji.

Sledoval pozorně televizní debaty

Přál si na Hradě Jana Fischera. Chtěl změnu.

„Sledoval jsem Miloše Zemana jako premiéra a nelíbily se mi některé jeho kroky. Je potřeba změna. Někdo, kdo bude dělat věci prospěšné pro lidi, ne pro nějaké zájmové skupiny," objasnil," proč nevolil „minulost".

Karel Schwarzenberg byl pro Iljasova nakonec přijatelnějším kandidátem. Hlavně kvůli kontaktům a jménu v zahraniční politice.

Volba však byla těžká.

„Sledoval jsem debaty. Dlouho jsem nevěděl. Nakonec mi byl sympatičtější pan Schwarzenberg. Je známý v zahraničí. Byl i v Ázerbájdžánu," pousmál se „cizinec", který přišel na Hanou před 20 lety a začal mezi prodejci na olomouckém tržišti.

Pracovitost a láska k Ázerbajdžánu

Díky pracovitosti a podnikatelskému duchu si získal respekt nejen konkurence, ale přispěl i k navázání spolupráce mezi Olomouckým krajem a ázerbájdžánským regionem Gandža.

Kromě toho je jedním ze zakladatelů ázerbájdžánské diaspory, která sdružuje krajany a snaží se v Česku představit a propagovat svoji zemi.

V jeho rodné zemi vládne autokratický režim prezidenta. O demokracii nemůže být podle Alekbera Iljasova řeč.

„Když probíhají volby a slyším, jak podle zahraničních pozorovatelů byly v pořádku, jen se usmívám. Vše je spojeno s ropou a zájmy mocných. Opozice doposud neměla šanci něco změnit. Ale právě minulý týden začaly i v Ázerbajdžánu otevřené protesty proti vlády podobné arabskému jaru. Letos jsou volby v říjnu a moc si přeji, aby i v Ázerbajdžánu došlo k demokratickým změnám" svěřil se muž, jehož rodina, dva bratři a sestra žijí v Olomouci, avšak jednu z nejzajímavějších zemí na světě milovat nepřestal.

Další voličské příběhy

Olomoučany v Irsku Zeman vyděsil, tak šli tentokrát volit

Zeman je pro mne menší zlo, vysvětloval volbu člen ODS

Volil Zemana, aby byl pořádek. Karla ale chápe. Je to Vídeňák, říká