Radnice si je ale jistá, že rozhodovala správně a šance čerpat dotace využila, jak nejlépe mohla. Eurodotace přinesly ke dvěma miliardám korun.

Minulé vedení města zastavilo rekonstrukci letního kina označovanou jako Olomoucký hrad, jako zbytné skončily po volbách i další projekty.

„K velkému zlomu došlo po změně politické reprezentace, kdy bylo zastaveno asi osm projektů. Důvod ale nebyl politický jako spíš ekonomický. Mezi ty nejvyšší patří třeba dostavba učeben a jídelny na ZŠ Hálkova. Podobné to bylo s pavilonem afrických zvířat v zoo," řekl náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL), který má v radě města na starosti evropské projekty.

„Předčasně ukončené projekty jsou za asi 200 milionů korun, z čehož by dotace dělaly víc než polovinu," dodal.

Letos město dokončuje dotované projekty za zhruba 170 milionů korun.

Špatné plánování a chybějící lidé

Podle opozice si ale radnice nechala ujít příležitost, aby získala na dotacích co nejvíc peněz.

„Z Evropy tu leželo skoro šest set milionů korun. Město mělo akorát vybrat kvalitní projekty, přihodit svých patnáct procent spolufinancování a dotáhnout je do konce. Teď řekne, že peníze nemělo. Ale proč? Protože dostalo pokuty. V analýzách najdeme: poddimenzovanost, chybí lidé, špatné plánování, problémy s realizací," reagoval předseda klubu zastupitelů za ANO Miroslav Žbánek.

Peníze už město nedostane.

„Jak to řeší? Buď projekty úplně stáhne nebo je může dokončit za své. Jde o desítky milionů korun v projektových dokumentacích, které ale nepůjde za několik let vzít a vytáhnout. A byly to i dobré projekty, což už se ale neprokáže," dodal Miroslav Žbánek.

Spousta věcí postavených na hlavu

Ladislav Šnevajs ke krácení dotací uvedl, že Úřad regionální rady někdy trval na škrtech i přes to, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pochybení nenašel.

Problém podle něj představoval i několikrát měněný zákon o veřejných zakázkách.

„Je tam spousta věcí, které jsou trochu postavené na hlavu. Celkem ale byly částky za všechny operační programy kráceny do tří procent. Pokud míra pochybení nedosáhne čtyř procent, považuje se to za běžnou chybu," řekl náměstek.

Úslužné poklonkování developerům

Olomouc totiž čerpala dotace z různých stran, nejen z Evropské unie.

„Nelze tedy říct, jestli mohlo město získat více nebo méně, protože možností, kde šlo o dotace žádat, bylo opravdu hodně. Mohli bychom se bavit třeba o tom, že jsme získali navíc ze Švýcarských fondů 160 milionů korun na tramvajovou trať," připomněl Ladislav Šnevajs.

Nová tramvajová trať na Nové Sady je ale pro opozici ukázkou, kdy projekt nedopadl nejlépe.

„Efektivita čerpání je nedostačující a některé investiční projekty jsou spíše úslužným poklonkováním developerům. Příkladem může být tramvajová trať na Nové sady, která byla za peníze z Evropské unie přivedena přímo ke vstupu do nového obchodního centra Šantovka. Levnější varianta přes Rooseveltovu ulici vůbec nebyla zpracována," sdělil zastupitel za sdružení Občané pro Olomouc Pavel Bednařík.

Za šest let dvě miliardy dotací

Radnice si ovšem stojí za svým.

Podle analýzy odboru evropských projektů olomouckého magistrátu si může město za plánovací období 2007 až 2013 odškrtnout sto dvacet dokončených projektů za 3,2 miliardy korun. Dotace pokryly téměř dvě miliardy.

„Jsem přesvědčen, že jsme zvolili správně. Určitě se v budoucnu ukáže, že šlo o věci, které napomohly rozvoji města. Každý Olomoučan může posoudit, jak se změnilo centrum, základní a mateřské školy, parky nebo zrekonstruovaný pavilon A," doplnil Šnevajs.