Kvůli rekonstrukci je až do jara příštího roku uzavřená radniční věž a ze stejného důvodu také věž kostela svatého Mořice. Ta bude nepřístupná až do konce příštího roku.

Dominanta olomouckého Horního náměstí – 75 metrů vysoká radniční věž turistům nabízí úchvatné pohledy na historické centrum města a blízké i vzdálené okolí.

V letošní turistické sezoně o ně ale návštěvníci města přijdou, věž je kvůli rekonstrukci pro veřejnost uzavřená. Po kompletní opravě by se měla znovu otevřít v dubnu příštího roku.

„Pohled z výšky na město během letošní turistické sezony bohužel nemůžeme nabídnout. Upravíme kvůli tomu obvyklou prohlídkovou trasu a ukážeme návštěvníkům i jiné zajímavosti než je pohled z radniční věže,“ řekla vedoucí informačního centra Jitka Lučanová.

Otakar Hlaváč, prezident motorkářského klubu Berani v Grygově
Banda divokých svalovců? Chceme jezdit a bavit lidi, říká šéf klubu motorkářů
Olomoucké rozárium otevřelo s novým mobiliářem
Olomoucké rozárium nabízí nové pohodlné posezení i grily

Zabezpeční na sv. Mořici

Oblíbeným místem, odkud mohli turisté z výšky sledovat město a rozhlížet se po okolí je také věž kostela svatého Mořice, od radnice je vzdálená jen pár desítek metrů.

Ani tady však zájemci o vyhlídku letos neuspějí. Chrám je kvůli rekonstrukci skrytý pod lešením a plachtami a zůstane to tak na dlouhou dobu.

„Věž je uzavřená, opravy budou probíhat až do konce příštího roku,“ upřesnil farář kostela svatého Mořice František Hanáček.

Věž vysoká 46 metrů však v minulosti nebyla jen cílem návštěvníků, kteří se chtěli pokochat pohledem na město z výšky. Hned několik lidí bohužel spáchalo skokem ze zídky vyhlídkového ochozu sebevraždu. Od roku 2013 došlo ke třem takovým případům.

V listopadu 2016, kdy z věže skočil muž z Frýdeckomístecka, byla pro veřejnost uzavřena a zvažovalo se, zda-li a jakým způsobem ji proti podobným tragédiím zabezpečit. Konečné řešení podle svatomořického duchovního dosud nepadlo.

„V tuto chvíli stále ještě není rozhodnuto, jak bude zabezpečení věže vypadat,“ poznamenal František Hanáček. Dříve se uvažovalo například o zajištění kovovou mříží. 

Rekonstrukce radniční věže na Horním náměstí v Olomouci - 8. dubna 2019
Olomoucká radnice přišla o vrchol věže
Slavnostní freskový sál v budově ZŠ Komenium v Olomouci
Olomouc pustí turisty do freskového sálu, orloj a radnici najdou za plotem