Následovala stížnost a město dané místo pro pojízdnou prodejnu zakázalo. S odůvodněním, že chrání místní podnikatele.

Provozovateli nabídlo jiná stanoviště, o ta však zájem nemá – nejsou tam tržby.

O plac vedle vchodu do muzea požádala brněnská společnost Kofi-Kofi na podzim roku 2012. Pro začátek ho získala asi na měsíc.

„Šli jsme po různých odborech magistrátu. Všude víceméně bez komplikací, spíš to vítali, že se město oživí," líčil za firmu začátek příběhu Igor Slavík.

Tržba byla přijatelná, sklad měli nedaleko, dařilo se.

„Když jsme ale zažádali o prodloužení, úředník mi řekl, že už to měl nachystané, ale musí povolení roztrhat. Pak jsem zjistil, že náměstek primátora Jan Holpuch to zakázal. Šel jsem za ním a sdělil mi, že musí chránit olomouckého podnikatele před námi zvenčí. Přece takto nemůže trh regulovat," pozastavil se podnikatel nad verdiktem.

Na konkurenci před svými dveřmi si stěžovala provozovatelka Café 87.

„Pan Slavík si postavil stánek před kavárnu. Lidi, kteří chodili ke mně na kávu už jedenáctý rok, najednou někdo lákal k sobě. Měsíc jsem to pozorovala, klesly mi tržby. Je fajn, že se snaží, ale ne před něčím podnikem," sdělila Věra Brožová, co jí vadilo.

Obrátila se proto na město.

„Udělala jsem to velice nerada, ale nic jiného mi nezbylo. Kavárna mě stála spoustu peněz. Potřebuji platit odvody za zaměstnance, splňovat hygienické normy. Na výdělku jsem závislá, v Olomouci otevřelo spoustu kaváren, od loňska mám poloviční tržby. A kdyby mi stánek vzal, co mám, můžu to zavřít," vysvětlila svůj krok.

Pán přišel z Brna

„Jako olomoucká podnikatelka, která odvádí daně a zaměstnává lidi, čekám, že se za mě město postaví. Pán přišel z Brna s pojízdným vozíkem, může si stoupnout, kam chce," odkázala na jiná atraktivní místa.

Její připomínka našla na radnici pochopení. Stánek se stěhoval.

Radní: Kavárnu tam potřebujeme

„Firma své unifikované stánky provozuje v různých městech po republice. Není záruka, že tu bude podnikat a vytvářet pracovní příležitosti. Pro město je důležité, aby podporovalo své podnikatele. Nemůže nám být jedno, že by to zlikvidovalo dlouhodobě zavedený podnik, který něco přináší," uvedl náměstek Jan Holpuch (ODS).

Najít jinou vhodnou lokalitu pro prodej kávy do kelímku, kde by takováto konkurence nevznikala, podle něj není problém.

Radnice se snaží udržet v centru turisty a spoléhá přitom také na Café 87.

„Když tu služby nebudou, lidé se nevrátí. Je to náš společný zájem. Provozovna je navíc v muzeu umění, což je jeden z cílů návštěvníků Olomouce a je důležité, aby tam kavárna byla. Jestliže záměr zlikviduje kavárny, obchody a restaurace, zůstanou tam nebytové prostory a budou z nich herny," obává se náměstek.

Zároveň upozornil, že nemá pravomoc cokoli zakazovat a že jde o výsledek jednání rady.

Komický argument s hernou

Igor Slavík se se stanoviskem nehodlal smířit.

„Pekařská a Denisova jsou plné kaváren a když jedna přibyla, nemůže nikdo říct, že my tu nebudeme. Nabídli nám alternativní místa u pedagogické fakulty nebo na náměstí Hrdinů s tím, že tam se vrátit nesmíme. Ale náměstí Republiky je pro nás optimální. Podali jsme žádost znovu a před pár dny nám přišlo, že to zase zamítli," divil se jednatel společnosti.

„Lidi z nás byli nadšení, ptají se, kdy se vrátíme, ať to nevzdáváme. Je to zneužití moci. Přitom kavárna zaměstnává méně lidí než my. Argument, že ona vypoví smlouvu a bude tam herna, je trapně komický, když ta budova je města a ono si určuje, co tam bude," kroutil hlavou.

Domluví se vedle palačinek?

Radnice by se s ním ovšem ráda dohodla.

„Nemyslím, že do toho vedení města nemůže vstupovat. Naopak pravidla to mít musí. Bude osloven odborem dopravy a bude mu navrženo místo na náměstí Republiky. Nebude ale možné, aby si stoupl kdekoli, bude mít vymezený prostor," sdělil ke sporu první náměstek primátora Ivo Vlach (TOP 09).

Taková nabídka by dle něj měla situaci urovnat. Teoreticky by na náměstí mohly vedle sebe stát stánky dva, už delší dobu totiž nabízí na protějším chodníku svůj servis podnik s palačinkami.